23:39 02 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.47
  • USD17.53
  • RUB0.25
  • RON4.02
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
152 0 0

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea lui Vladimir Țurcan, în care acesta solicita revizuirea deciziei privind destituirea sa din funcția de președinte al Curții și a celei privind desemnarea Domnicăi Manole în locul său.

CHIȘINĂU, 20 mai -Sputnik. Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința cererii depuse de Vladimir Țurcan de anulare a actului prin care a fost demis din fruntea Înaltei Curți și a celui prin care a fost aleasă Domnica Manole drept președinte al instituției. Magistrații au declarat inadmisibilă solicitarea lui Vladimir Țurcan. 

În decizia publicată se menționază că judecătorii nu au constat existența unor împrejurări noi, necunoscute în momentul pronunțării hotărârilor contestate, sau a unor acte normative modificate în baza cărora au fost pronunțate aceste hotărâri.

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale în data de 22 aprilie, după un scandal legat de o convorbire telefonică cu președintele Igor Dodon, care l-ar fi sunat „să afle din prima sursă” detalii despre o hotărâre luată de plenul CCM cu privire la o lege prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspundere în fața Parlamentului. 

Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost numiți în funcţia de judecător al CCM printr-o hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019. Judecătorii Curţii Constituţionale l-au votat în cadrul ședinței din 19 august 2019, în calitate de preşedinte al Înaltei Curți.  

După destituirea lui Țurcan, Curtea Constituțională a admis cererea unui grup de deputați și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Țurcan contestă destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale
Năstase și-a retras cererea depusă la CSM împotriva lui Vladimir Țurcan
Tagurile:
decizie, Curtea Constitutionala


Știrile Zilei