22:24 19 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR20.87
  • USD17.30
  • RUB0.23
  • RON4.28
  • UAH0.61
Societate
Sa primesc un link scurt
13801

Cunoscuți profesioniști din domeniul Dreptului au constituit un grup de inițiativă care propune inițierea unei reforme în domeniul jurisdicției constituționale din Republica Moldova”.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Mai multe personalități din domeniul Dreptului au adresat un mesaj autorităților, liderilor politici și societății civile referitor la modul în care poate fi îmbunătățit cadrul legal pentru o bună activitate a Curții Constituționale.

Mesajul a fost prezentat într-o conferință de presă susținută astăzi de Dumitru Pulbere, Victor Pușcaș, Stanislav Pavlovschi, Pavel Midrigan și Eugen Ceban.

Ei și-au exprimat îngrijorările legate de „atacurile” politicienilor la adresa Curții Constituționale (CC), apreciind că fenomenul a luat amploare în ultima vreme, din cauza imperfecțiunii legislației naționale.

Uneori, presiunile asupra judecătorilor iau și forma filajelor, după cum a susținut fostul judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), Stanislav Pavlovschi. Expertul în drept a spus că „judecătorii se plâng de presiuni asupra lor, de filaj”, iar legislația nu prevede „practic nicio pedeapsă”.

Stanislav Pavlovschi a menționat că există „o răspundere contravențională de până la 4.500 de lei” pentru amestecul în activitatea Curții Constituționale, dar că ar trebui să existe o pedeapsă penală.

La rândul său, un fost președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a confirmat existența presiunilor din sfera politică asupra activității CC pe parcursul istoriei Republicii Moldova. El s-a pronunțat pentru o  reformă care să asigure o independență reală a Curții Constituționale.

Victor Puşcaş a menţionat că unul dintre scopurile principale ale reformei este de a organizată activitatea Curţii astfel încât să servească drept ”echilibru între ramurile puterii ”. Totodată, el a menționat că puterea a fost interesată întotdeauna să aibă instanțe judecătorești loiale.

Pușcaș s-a pronunțat pentru  mărirea numărului de judecători la CC până la 7 și pentru extinderea numărului instituțiilor care au dreptul să delege judecători la Curtea Constituțională

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Curtea Constituțională a respins cererea lui Țurcan privind demisia sa din funcție
Curtea Constituțională a refuzat suspendarea unor prevederi din Legea securității statului
Tagurile:
Presiuni politice, CC

Știrile Zilei