08:43 05 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
30 0 0

Stanislav Pavlovschi a vorbit în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” despre inițiativa grupului de experți în drept care propun inițierea unei reforme în domeniul jurisdicției constituționale din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 mai - Sputnik. Mai mulți experți în drept au constituit un grup de inițiativă și propun inițierea unei reforme în domeniul jurisdicției constituționale din Republica Moldova.

Despre această inițiativă au informat autorități, liderii politici și societatea civilă pentru a fi îmbunătățit cadrul legal. Din acest grup face parte și expertul Stanislav Pvlovschi. Potrivit lui, este nevoie urgent să fie făcute modificări pentru că în ultima perioadă atacurile în adresa Curții Constituționale iau amploare.

”Cred că mai multe motive se ascund în cadru legislației imperfecte a Repubciii Moldova. Vedem cât de des la noi se contestă actele care au intrat în vigoare. Uitați-vă la experința Franței: orice lege trece prin Consiliul Constituțional care le confirmă constituțioalitatea. Astfel, toate actele care intră în vigoare sunt constituționale și nimeni nu le contestă. Noi tot am putea face așa ca inițial CC să se expună. Trebuie să aruncăm o privire la buna practică a altor țări ca să o aplicăm în Moldova. Și nu e vorba de distrugerea CC, nimeni nu are nevoie de acest lucru, noi vrem să acordăm judecătorilor CC toate condițiile pentru efectuarea lucrului imparțial”, a menționat Stanislav Pavlovschi. 

Expertul în justiție a comentat și declarațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo care a spus că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței acestuia și va insista pe un proces echitabil.

”Cazul domnului Platon este de râs. Ținem minte când omul era împins, cu ședințele închise, nu s-au prezentat probele, nu era un proces echitabil. Chiar mă bucur că domnul procuror general a făcut aceste declarații. Închisorile țării sun pline de oameni nevinovați și nu e normal ca un stat care pretinde a fi de drept să admită așa dosare de condamnare ilegală, la comandă”, a spus Stanislav Pavlovschi. 

În acceași conferință, procurorul general Alxandr Stoianoglo adeclarat că din 2015 beneficiarii furtului miliardului erau divizați în trei grupuri de interese: grupul Platon, grupul Filat și grupul Șor. Șeful Procuratorii Generale a menționat că ultimul raport Kroll nu a fost publicat deoarece se face trimitere la încă un grup de interese - cel în fruntea căruia s-ar afla Vlad Plahotniuc. Stanislav Pavlovschi crede că, dacă Platon ar coopera cu procurorii, atunci urmărirea penală în cazul furtului miliardului s-ar încheia mult mai devreme. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Grup de inițiativă: Curtea Constituțională trebuie protejată de controlul politic
De ce și-au retras democrații sesizarea la Curtea Constituțională: Detalii
Tagurile:
politică, declarații, Curtea constituțională


Știrile Zilei