20:49 15 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.10
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.63
Societate
Sa primesc un link scurt
43 0 0

Discuții referitoare la tariful gazelor naturale pentru consumatorii finali, dar și procesul de gazificare a localităților rurale au avut loc la întrevederea șefului statului cu președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Până pe 1 octombrie, prețul pentru „Moldovagaz” ar putea să scadă pînă la 100 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce va permite reducerea tarifelor și pentru consumatorii finali. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Igor Dodon după întâlnirea cu președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

În cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul gazificării localităților din Republica Moldova. Astfel, urmează să fie operate modificări în Programul Investițional al întreprinderii pentru anul curent, cu scopul de a include în rețeaua de gazificare cât mai multe sate din țara noastră, a scris Dodon pa pagina sa de Facebook.

Ceban a comunicat că majoritatea agenților economici și a populației achită la timp facturile pentru gazele naturale consumate, chiar dacă o mare parte din ei sunt afectați de criza provocată de pandemia noului coronavirus.

Potrivit lui, toate întreprinderile din ramura gazelor naturale activează în regim normal, asigurând continuitatea livrărilor și securitatea sistemului.

Totodată, președintele Consiliului de Administrație a anunțat că sistări de la rețeaua de gaze din cauza datoriilor nu se efectuează, iar „Moldovagaz” este deschisă pentru negocieri individuale în privința achitării graduale a datoriilor acumulate.

Precizăm, în cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Sputnik Moldova, președintele Igor Dodon, întrebat dacă va discuta în cadrul vizitei sale la Moscova posibilitatea reducerii prețului la gazele naturale, a amintit că există un acord în vigoare semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom”, iar specialiștii urmează să se pronunțe în privința acestuia. Potrivit acestui acord, în perioada rece a anului, când avem un consum mai mare, prețul conform contractului actual va fi în jur de 100 de dolari pentru mia de metri cubi. 

Astfel, șeful statului a spus că, fie mergem pe actualul contract „pentru a cumpăra în vară, când consumul este mic, gaze cu 120 de dolari, față de 156 cât este acum, cu riscul ca în toamnă să plătim iarăși 150-160 de dolari, sau să mergem cu acest contract care ne garantează un preț foarte bun în perioada rece a anului și care ne va permite să micșorăm tariful la gaz pentru consumatorul final”.

Președintele a mai precizat că va discuta problema cu specialiștii de la ”Moldovagaz” și de la Ministerul Economiei pentru a lua o decizie definitivă în această chestiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Surpriză: Criza gazelor urmează crizei petrolului - Ce va fi de acum înainte
Tagurile:
Moldovagaz, făra gaze naturale, Gaze naturale


Știrile Zilei