07:05 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
75 0 0

În prima zi a săptămânii își reiau activitatea centrele comerciale, în schimb transportul public în Capitală este sistat, iar accesul în cimitire este interzis.

CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. În contextul amânării Paștelui Blajinilor, care urma să fie prăznuit pe 28 aprilie, pomenirea morților în cimitire se face astăzi, 8 iunie, această zi fiind declarată liberă.

La Chișinău, dar și la Cahul, cimitirele sunt însă închise de Blajini. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a anunțat sâmbătă, 6 iunie, că accesul în cimitire va fi interzis între 6 și 8 iunie.

Primarul general al capitalei, Ion Ceban a declarat că această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în municipiul Chișinău este în creștere. El a menționat că este o decizie asumată și niciodată nu este târziu să fie luată când la mijloc este prețul vieții oamenilor.

Fără transport public în Capitală

Cimitir
© Sputnik / Victor Ciobanu
Cimitir

Totodată, Comisia a decis și sistarea circulației transportului public în Capitală în cele trei zile libere, astfel că nici luni locuitorii municipiului nu se vor avea cu ce se deplasa în caz de necesitate.

Activitatea troleibuzelor și autobuzelor va fi reluată în regim obișnuit de marți, 9 iunie.

Centrele comerciale își reiau activitatea

Pe de altă parte, de astăzi, 8 iunie, își vor începe activitatea centrele comerciale din țară, cu excepția cinematografelor, unităților de alimentație publică și a centrelor de agrement din incinta acestora.

În Capitală, centrele comerciale vor fi deschise doar între orele 10:00 și 16:00, iar în weekend vor fi închise.

Cum vor activa piețele din Capitală

De asemenea, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a stabilit un nou program de activitate în piețele din Capitală, atât cele publice, cât și cele private. Astfel, toate piețele din Chișinău vor activa de marți până duminică, ziua de luni fiind” sanitară”. De marți până vineri, piețele se vor deschide la ora cinci dimineața, iar la 16:00 își vor închide deja porțile.

Sâmbătă și duminică, piețele vor activa de la 06:00 până la 14:00.

În același timp, începând cu data de 9 iunie, instituțiile publice din Capitală vor sista audiența cetățenilor pe toată perioada stării de urgență în sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

De ce de Blajini au fost închise cimitirele din municipiul Cahul – Detalii
Astăzi prăznuim Paștele Blajinilor: În Moldova, așa nu a mai fost niciodată
Tagurile:
Chișinău, Paştele Blajinilor, cimitire, transport


Știrile Zilei