05:11 09 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.27
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
63 0 0

Strategia de dezvoltare a țării pentru următorii zece ani a fost aprobată astăzi la ședința Guvernului. Iată ce presupune aceasta.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2030” a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri. Documentul indică direcția de dezvoltare a țării pentru următorii zece ani.

Strategia are la bază principiul ciclului de viață al omului, drepturile și calitatea vieții acestuia și include patru piloni ai dezvoltării durabile cu 10 obiective corespunzătoare pe termen lung. Este vorba de economia durabilă și incluzivă, capitalul uman și social robust, instituțiile oneste și eficiente, mediul sănătos.

Strategia de dezvoltare este documentul strategic de referință pentru toate documentele de politici la nivel național, regional și local.

În cadrul ședinței, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, care a prezentat hotărârea cu privire la aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030”, a declarat că documentul operațional de implementare va fi planul național de dezvoltare. Acesta va include acțiunile și sursele financiare necesare pentru implementarea obiectivelor strategiei.

Planul național de dezvoltare va fi elaborat pentru o perioadă de trei ani, în baza priorităților incluse în strategiile sectoriale.

Autoritățile publice centrale vor transpune direcțiile prioritare în strategiile sectoriale, specificând opțiunile de politici care trebuie implementate pe termen scurt și mediu. Obiectivele setate în strategie trebuie să fie reflectate și în politicile regionale și locale.

De asemenea, toți oamenii, companiile, partenerii sociali, organizațiile nonguvernamentale sunt încurajate să participe la realizarea obiectivelor acesteia.

Proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030” urmează să fie examinat în Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
dezvoltare rurală, dezvoltarea țării, strategie comuna, strategie de dezvoltare


Știrile Zilei