18:32 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
69 0 0

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a făcut o prognoză pentru recolta de grâu din acest an.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Până la 600 de mii de tone de grâu se vor recolta în acest an pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Prognoza a fost prezentată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în cadrul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu, în contextul secetei hidrologice.

Potrivit ministrului Agriculturii, Ion Perju, au avut loc mai multe ședințe de lucru cu producătorii și cercetătorii din domeniu, în cadrul cărora a fost examinată situația complicată din agricultură, generată de seceta severă din toamna – primăvara anului agricol 2019 – 2020. Ministrul spune că situația pe terenurile însămânțate s-a ameliorat după ce, la începutul lunii mai, pe întreg teritoriul țării au căzut precipitații care, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, au depășit media lunară multianuală.

La redresarea situației au contribuit și măsurile agrotehnice efectuate de producători, cum ar fi fertilizări foliare suplimentare, tratări contra bolilor și dăunătorilor.

„O parte însemnată a semănăturilor își revin integral sau parțial, fapt ce permite revizuirea prognozei de recoltă globală până la o variantă optimistă de 600 de mii de tone”, a subliniat Ion Perju în cadrul ședinței.

În anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii de hectare. Seceta și înghețurile de primăvară au afectat circa 215 mii de hectare. Dintre acestea, aproximativ 19 mii de hectare de terenuri au fost puternic afectate, inclusiv 10,3 mii de hectare de grâu au fost reînsămânțate.

Înghețurile de primăvară au afectat și până la 80% din suprafețele din sectorul horticol. Conform prognozelor, recolta globală de fructe în acest an va fi cu 15-20% în diminuare comparativ cu media ultimilor trei ani, inclusiv recolta de struguri. Recolta globală de legume va fi la nivelul ultimilor ani, cu un spor semnificativ al producției pe teren protejat, reieșind din specificul că aceste suprafețe de obicei sunt irigate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Agricultorii s-au pomenit într-o situație dificilă: Seceta compromite recolta
Rusia prognozează o recoltă de cereale de 120 milioane tone în 2020
Tagurile:
secetă hidrologică, secetă în Moldova, Recolta de grâu, Grâu


Știrile Zilei