15:54 12 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
75 de ani de la Marea Victorie (87)
10410

Muzeele din cadrul țărilor CSI, arhivele europene și institutul din Tokyo s-au alăturat deja acțiunii, informează Rossotrudnicestvo.

CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik. Prima bancă de fotografii ”Imagini de război”  www.imagesofwar.ru, creată cu sprijinul Rossotrudnicestvo cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Marea Victorie în Marele Război pentru Apărarea Patriei, devine o platformă internațională. Potrivit șefului adjunct al Agenției, Mihail Briuhanov, acum mai multe țări CSI și din Europa vor coopera în cadrul proiectului.

În special, acestei inițiative rusești doresc să i se alăture Muzeul Național de Istorie al Republicii Azerbaidjan, biroul reprezentativ al Uniunii Internaționale ”Moștenitorii Victoriei” din Azerbaidjan, Muzeul Istoriei Asediului din Leningrad ”A.A. Kutanova” din Kirgazistan, Muzeul de Istorie Militară ”Mayr Hayastan” al Ministerului Apărării din Republica Armenia, Arhiva Națională a Armeniei, Uniunea Publică Regională a Kazahstanului de Vest, ”Centrul de cultură rusă”, instituția de învățământ neguvernamentală "Universitatea de Inovare și Sisteme de Telecomunicații din Kazahstan", organizația obștească ”Comunitatea Națională-Culturală Rusă” din Kiev.

În plus, arhiva istorică a Serbiei, Asociația de fotografi din Cipru și două organizații din Japonia, Institutul de limbă rusă din Tokyo și Asociația pentru cooperare între Europa și Asia intenționează să coopereze cu banca de fotografii.

Proiectul ”Imagini de război” este o bază de date electronică cu fotografii din cel de-al Doilea Război Mondial. Până în prezent, arhiva este susținută și de Societatea Istorică Militară Rusă, Arhiva de Stat a Rusiei a Documentelor de Film și Foto, Muzeul de Stat și Centrul Expozițional ROSPHOTO, Muzeul de Artă Multimedia din Moscova, Fundația Culturală Rusă, Societatea Istorică Rusă și Muzeul Victoriei. Peste 2 mii de poze au fost deja încărcate în banca de fotografii.

După cum a spus consilierul președintelui rus Vladimir Medinski în cadrul unei întâlniri online cu jurnaliștii, arhiva foto conține lucrări ale unor fotoreporteri militari celebri precum Evgeni Haldei, Boris Kudoiarov și Ivan Șaghin. Totuși, proiectul are nevoie și de fotografii ale cetățenilor de rând.

”Vizitatorilor portalului ”Imagini de război” li s-a oferit posibilitatea de a încărca în mod independent fotografiile eroilor familiei lor din arhivele personale”, a spus Medinski. „În acest fel, toată lumea poate contribui la păstrarea memoriei istorice”.

În același timp, Vladimir Medinski i-a îndemnat pe utilizatori să completeze formularul cât mai corect atunci când încărcă fotografii.

"Este necesar să indicăm cine este în imagine, în ce circumstanțe, pentru autenticitate și fapte", a subliniat el. "Cu cât mai multe fapte, cu atât mai puține oportunități de falsificare a istoriei, pe care mulți încearcă să le regândească acum".

După cum a subliniat consilierul lui Vladimir Putin, obiectivul principal al proiectului este de a preveni denaturarea eroismului soldaților sovietici, iar lucrul în comun cu alte state joacă un rol important aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
75 de ani de la Marea Victorie (87)

Tematic

75 de ani de la Marea Victorie: Cum vor fi comemorați eroii din comuna Budești
Tagurile:
istorie, 75 de ani de la Marea Victorie


Știrile Zilei