17:29 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
Pericol de inundații în Moldova – autoritățile se mobilizează (23)
174 0 0

Nivelul apei în râul NIstru a crescut cu trei metri în preajma localității Telița din raionul Anenii Noi. Noaptea trecută au fost inundate mai multe grădini.

CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Premierul Ion Chicu a efectuat astăzi o vizită în satul Telița din raionul Anenii Noi, unde noaptea trecută apa râului Nistru s-a revărsat peste dig. 

Au fost inundate 8 grădini ale gospodarilor, aproape 10 hectare de terenuri agricole, o porțiune de drum, stadionul localității și o plantație forestieră de trei hectare.

Primarul satului Telița a declarat că digul construit în 1960 a fost consolidat ultima dată după inundațiile din 2010, acum este nevoie de reparat capital o porțiune de 3 kilometri. 

„Suntem în faza în care trebuie să depășim valul mare de apă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează situația. Acum valul mare este exact în satul Telița. Măsurile de prevenție au ajutat la evitarea daunelor masive. Acum trebuie să ne concentrăm forțele pentru a putea petrece valul mare de apă” a declarat premierul Ion Chicu.

Oficialul a mai spus că pagubele vor fi evaluate de Comisia locală pentru Situații Excepționale, iar ulterior vor fi identificate sursele de recuperare a pierderilor. 

Salvatorii ucraineni evacuează locuitorii din satului inundat Lancin din regiunea Ivano-Frankivsk
© AP Photo / Emergency Situation Ministry

Șeful IGSU a raportat, la rândul său, că situația pe râul Nistru e complicată, dar se află sub control.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în aval, în regiunea Vadul lui Vodă, debitul de apă începe să descrească. În această seară se așteaptă ca apa să meargă în aval. Nu se prognozează inundarea caselor.

Ion Chicu le-a cerut specialiștilor de la Agenția ”Apele Moldovei” să informeze la ce etapă se află procesul de documentație tehnică pentru reparația capitală a digurulor, întrucât intervențiile de urgență necesită mai multe cheltuieli decât activitățile de prevenire.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Pericol de inundații în Moldova – autoritățile se mobilizează (23)

Tematic

Inundații după ploi: Militarii îi ajută pe oameni - Foto
Pericol de inundații la Râșcani: Ce se întâmplă la Barajul Costești-Stânca - Video
Tagurile:
dig, Anenii Noi, inundații


Știrile Zilei