02:47 13 August 2020
În direct
  • EUR19.56
  • USD16.61
  • RUB0.23
  • RON4.04
  • UAH0.60
Societate
Sa primesc un link scurt
33630

Pietonala de pe Bulevardul Dacia 2-14, din Sectorul Botanica, a fost renovată complet, iar aseară i-a fost conectat și sistemul de iluminat public. Oamenii nu mai ocolesc acest drum. Dimpotrivă, a devenit un traseu preferat de ei.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Drumul „care trăgea pietonii în țeapă”, despre care Sputnik a scris la sfârșitul anului trecut, a rămas tristă amintire. Aleea pietonală de pe Bulevardul Dacia, 2-14, de la strada Hristo Botev până la strada Matei Millo, a fost renovată integral la sfârșitul lunii mai, iar în seara de 9 iulie i-au fost aprinse și felinarele noi.

Pietonala de pe Bulevardul Dacia 2-14
Pietonala de pe Bulevardul Dacia 2-14

Primăria Chișinău a explicat amânarea punerii în funcțiune a sistemului de iluminat prin faptul că a trebuit schimbat cablul de alimentare a consolelor, care a fost vandalizat. Sistemul de iluminat al pietonalei constă din 23 de piloni și 27 de corpuri de iluminat pe bază de LED.

Pietonala de pe Bulevardul Dacia 2-14
Pietonala de pe Bulevardul Dacia 2-14

Această alee pietonală este traversată acum cu plăcere de oameni. Mai mult, locatarii din blocurile de locuit din preajmă o preferă pentru plimbările de seară. Copiii mai mari și mai mici se plimbă pe ea cu bicicletele, mamele se bucură că acum se pot deplasa fără probleme pe acest drum cu cărucioarele pentru copii.

Pietonala de pe Bulevardul Dacia 2-14
Pietonala de pe Bulevardul Dacia 2-14

Anterior, pietonala era atât de uzată, încât oamenii o evitau. Mai ales seara, unii preferau să coboare din transportul public în stația de pe strada Teilor, dar nu pe strada Hristo Botev, doar pentru a evita acest drum.

Acum situația s-a schimbat – este relaxant să mergi către casă ori serviciu pe această alee, de-a lungul căreia se înalță arbori înalți din specia coniferelor. 

Reparațiile au fost capitale. Toată suprafața uzată a pietonalei, aproximativ 2.600 de metri pătrați, a fost demontată și a fost instalat pavaj. Modernizarea pietonalei a însemnat și repararea scărilor ce facilitează accesul pietonal spre stația de așteptare a transportului public din Bd. Dacia, intersecție cu strada Hristo Botev, instalarea mobilierului urban - bănci și coșuri de gunoi.

Cu 40 de ani în urmă, acest drum a fost construit din blocuri de beton armat. Devenise deosebit de periculos pentru pietoni, mai ales seara, pentru că pe unele porțiuni armatura ieșise din lespezi pe verticală, iar vergelele din metal arătau ca niște țepușe gata să străpungă picioarele pietonilor mai puțin atenți. Din acest motiv i s-a spus „drumul care trage pietonii în țeapă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Veste excelentă pentru chișinăuieni: Vom traversa strada fără stres – Video, Foto
Ion Ceban: În Consiliul Municipal Chișinău există consens - iată pentru ce proiecte
Tagurile:
Dacia, pietonala, Alee, pietoni


Știrile Zilei