03:33 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (122)
274 0 0

Astăzi a intrat în vigoare controversata Lege privind organizațiile necomerciale - iată ce a fost schimbat în legislație.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Legea privind organizațiile necomerciale, care a fost votată de Parlament în ziua de 11 iunie, a intrat luni în vigoare. Astăzi, atât Legea cât și decretul de promulgare au fost publicate în Monitorul Oficial.

Amintim că adoptarea acestei legi a fost una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE.

Care sunt noile prevederi 

Noua legea prevede că organizația necomercială poate să își exprime opinia în ceea ce priveşte programele partidelor politice și ale organizațiilor social-politice, precum și concurenții electorali și programele acestora. ONG-urile nu pot însă susține material și nu pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice.

Organizațiile necomerciale care încalcă cele două prevederi pierd sprijinul financiar şi alte preferinţe oferite de stat, precum şi dreptul de a beneficia de mecanismul de desemnare procentuală.

Organizaţia necomercială va trebui să restituie statului contravaloarea sprijinului obţinut de la stat sau sursele primite de la stat şi folosite cu încălcarea celor două prevederi. Organizațiile care vor încălca prevederile legale privind utilizarea mijloacelor financiare obţinute în urma desemnării procentuale sau care nu raportează utilizarea acestor sume poartă răspundere în conformitate cu legislaţia şi restituie la buget suma utilizată contrar legislaţiei sau neraportată.

Ele nu vor putea participa la desemnarea procentuală pentru o durată de doi ani, cu publicarea listei pe pagina web oficială a Ministerului Justiţiei.

De asemenea, lega prevede simplificarea procedurilor în activitatea ONG-urilor. Astfel, termenul de înregistrare al unui ONG a fost redus de la 30 la 15 zile, iar organizația necomercială este înregistrată de Agenția Servicii Publice (ASP) și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării. Pentru înregistrarea ONG-urilor, a modificărilor și completărilor la statutul acesteia, nu se percep taxe. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz privind înregistrarea organizației.

De asemenea, legea stabilește principiile de constituire și încetare a organizațiilor necomerciale, de desfășurare a activității, precum și a procedurii de obținere a statutului de utilitate publică.

O lege controversată

Anterior șeful statului a declarat că nu va promulga această inițiativă, fiind convins că în ONG-urile vor primi finanțare de peste hotare și s-ar putea implica în politică. Mai mult, el vorbea chiar despre destrămarea coaliției cu PDM în cazul în care acesta va susține proiectul. 

Ulterior, a fost găsit un consens, fiind modificate mai multe articole pentru a permite minimizarea riscurilor de implicare a forțelor externe în politica internă a Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (122)

Tematic

Departamentul de Stat al SUA, despre finanțarea ONG-urilor din Moldova
Sandu și Năstase recunosc că au luat bani de la un ONG străin
Tagurile:
Schimbare, în vigoare, ONG

Știrile Zilei