19:06 06 August 2020
În direct
  • EUR19.69
  • USD16.64
  • RUB0.23
  • RON4.07
  • UAH0.60
Societate
Sa primesc un link scurt
130710

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat în cadrul ședinței de astăzi reducerea tarifelor la energia electrică.

CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. Energia electrică s-a ieftinit cu 21 de bani pentru consumatorii racordați la rețelele de joasă tensiune ale companiei „Premier Energy”. Tariful s-a micșorat pentru consumatorii casnici cu 11% - de la 1,89 de lei pentru un kilowat la 1,68 lei.

A scăzut tariful la curent și pentru consumatorii deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” racordați la rețelele de joasă tensiune. În cazul lor scădere este de 8,5 bani sau 3,8%pentru un kWh. Consumatorii casnici din nordul țării vor achita 2,14 lei pentru un kWh. 

Tarife noi au fost aprobate și pentru alte tipuri de consumatori. În cazul celor care sunt clienți ai „Premier Energy” ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie prețul este de 1,32 lei/kWh - cu 21,2 bani/kWh sau 13,8% mai puțin. 

Pentru cei ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă tariful este de 1,17 lei/kWh - cu 20,6 bani/kWh sau 14,9% mai puțin decât prețul în vigoare.

În cazul clienților S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” tariful este de 1,57 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie, cu 6,4 bani/kWh sau 3,9% mai puțin decât prețul în vigoare.

Cauzele micșorării tarifului

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susține că micșorarea tarifelor a devenit posibilă datorită diminuării prețului mediu de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de energie electrică de la 163 bani/kWh la 146 bani/kWh sau cu 10%.

Alte cauze sunt diminuarea prețului de achiziție a energiei electrice cu 7%, devierile tarifare pozitive acumulate până la 1 iulie 2020 și evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA pentru anul 2020, precizează ANRE într-un comunicat de presă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
ieftinire, tarife, prețuri noi, energie electrică


Știrile Zilei