11:51 24 Noiembrie 2020
În direct
  • EUR20.47
  • USD17.19
  • RUB0.23
  • RON4.20
  • UAH0.61
Societate
Sa primesc un link scurt
18520

Primarul general al Chișinăului a cerut stoparea tentativelor de demolarea a clădirii fostului cinematograf „Gaudeamus”. Edilul a subliniat că aceste acțiuni sunt ilegale.

CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Primarul Ion Ceban a condamnat tentativa de a continua ilegal demolarea cinematografului „Gaudeamus”.

Edilul Capitalei a semnalat că, noaptea trecută, lângă edificiu a fost dusă tehnică pentru efectuarea demolării, după care, din informațiile pe care le deține, în orele dimineții chiar ar fi început lucrul.

„Repet, este o acțiune ilegală și am cerut stoparea lucrărilor”, a scris primarul pe  Facebook.

Edilul a publicat fotografii făcute la fața locului, care surprind prezența tehnicii, dar nu lucra nimeni cu ea.

Tehnică adusă pentru a continua demolarea cinematografului Gaudeamus
Tehnică adusă pentru a continua demolarea cinematografului Gaudeamus

„Cineva a decis să acționeze împotriva legii. Am fost informat că azi noapte la cinematograful „Gaudeamus” a fost adusă tehnică pentru a continua demolarea. Am primit fotografii de la fața locului, de dimineață nu lucra nimeni, dar recent au început lucrul”, a scris Ion Ceban pe rețeaua de socializare.

Primarul Chișinăului a menționat că firma care gestionează demolarea susține că dispune de o autorizație, dar că, de fapt, „municipalitatea a suspendat această autorizație anterior”.

„Spre mare regret, instanța de judecată determină care ar trebui să fie acțiunile Primăriei. Nu putem să construim acolo nu știu mega ce. Juriștii municipali urmează să se expună pe această problemă”, a adăugat Ion Ceban.

Primarul a menționat că în privința „Gaudeamus” este vorba de o „moștenire” preluată de la fostele conduceri ale Primăriei, care înseamnă „peste 2.000 de construcții, sute de autorizații emise” de Direcția Arhitectură.

Precizăm că edificiul fostului cinematograf „Gaudeamus”, care pe vremea Uniunii Sovietice se numea „40 de ani ai Comsomolului” a început să fie demolat în 2018. O companie a obținut dreptul de a construi pe acel loc un centru multifuncțional, cu un bloc de locuit și hotel. Autorizația pentru demolare a fost eliberată cu doi ani mai devreme.

Proiectul a provocat nemulțumirea societății. Ca urmare, pe 11 iunie2018, fostul viceprimar Nistor Grozavu a emis o dispoziție cu privire la sistarea lucrărilor.

Гаудеамус
© Sputnik / Яков Берлинер
Гаудеамус

Cinematograful „Gaudeamus” a fost construit în anii ‚’50 ai secolului trecut, fiind proiectat de arhitectul Valentin Voițehovscki. Cu mai mulți ani în urmă, în această clădire și-a avut sediul Teatrul „Eugen Ionesco”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Primarul Ion Ceban, indignat de felul în care arată sectorul Botanica – Video
Tagurile:
scandal, demolare, Gaudeamus

Știrile Zilei