09:21 31 Octombrie 2020
În direct
  • EUR19.94
  • USD17.04
  • RUB0.21
  • RON4.09
  • UAH0.60
Societate
Sa primesc un link scurt
67 0 0

În raionul Hâncești a fost depistat un caz de rabie la o bovină. Responsabilii au întreprins toate măsurile pentru ca virusul să nu se răspândească.

CHIȘINĂU, 8 sept - Sputnik. În raionul Hâncești a fost confirmat un caz de rabie la o bovină. Cadavrul animalului a fost ars, iar rămășițele au fost înhumate. Reprezenanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor întreprind activități de control și de eradicare a focarului de boală. 

rabie
© Sputnik / Алексей Даничев

Au fost vaccinte de urgență pisicile și câinii, dar și bovinele, porcinele, ovinele, caprinele și cabalinele. Starea clinică a acestora este monitorizată.

De altfel, și la începutul luni august au fost înregistrate astfel de cazuri. S-au îmbolnăvit de turbare două bovine – una în raionul Florești și alta în municipiul Bălți, precum și un câine în raionul Florești.

Rabia este o boală infecțioasă virală a mamiferelor cauzată de virusul rabic care se găsește în saliva animalelor și care afectează sistemul nervos central (creierul si măduva spinării) atât la animale, cât și la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei sau contactului cu țesutul cerebral.

Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, produse atât de la animale sălbatice, cât și domestice. Ocazional, virusul se poate transmite și prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii, însă aceasta se întâmplă foarte rar, datorita programelor de vaccinare eficiente. Animalele de companie care nu părăsesc niciodată apartamentul au un risc foarte mic de a fi expuse virusului care determina rabia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

A donat o vacă unei familii sărace: Ce s-a întâmplat cu animalul peste trei luni a șocat-o
Tagurile:
Hâncești, rabie, caz

Știrile Zilei