04:52 25 Septembrie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD16.77
  • RUB0.22
  • RON4.01
  • UAH0.59
Societate
Sa primesc un link scurt
461810

Vremea se va schimba brusc către sfârșitul acestei săptămâni. Temperatura aerului va scădea cu până la 10 grade Celsius. Specialistul Serviciului Hidrometeorologic a oferit detalii pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik.  O schimbare bruscă a vremii, cu o scădere de până la 10 grade Celsius a temperaturii aerului până la sfârșitul acestei săptămâni prognozează meteorologii de la Chișinău.

Ce factori anume vor determina această răcire bruscă după o perioadă îndelungată cu temperaturi caniculare a explicat pentru Sputnik Moldova Ghenadii Roșca, șeful Direcției prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

„Până pe 17 septembrie, ne așteptăm la temperaturi cuprinse între 28 și 32 de grade Celsius. Apoi, începând cu data de 18 septembrie, vom fi sub influența unui ciclon care va aduce vreme mai rece. Ca urmare, se așteaptă și precipitații, în special în regiunea de nord a țării, dar ploile vor fi nesemnificative, de ordinul a 2-4 milimetri”, a spus Roșca.

Potrivit specialistului, începând cu 18 septembrie, temperatura aerului va fi pe parcursul zilei de aproximativ 15-20 de grade - o temperatură normală pentru această perioadă a anului.
Prognoza meteo pentru 15 - 21 septembrie 2020
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 15 - 21 septembrie 2020

În prezent, avem temperaturi destul de înalte pentru luna septembrie, cu vreo 5-6 grade mai mari decât media pentru această perioadă.

„Acest lucru se datorează maselor de aer cald care s-au deplasat spre noi din regiunile sudice ale Europei. Acest aer cald a ajuns acolo din Africa de Nord”, a explicat meteorologul.

Odată cu sosirea ciclonului de aer rece, masele de aer cald se vor deplasa spre sud și apoi vor pleca complet, după care în Moldova se va instala vremea obișnuită de toamnă, a adăugat Roșca.

Codul Portocaliu de secetă a fost prelungit

Meteorologii au prelungit de pe 14 septembrie până pe 21 septembrie Codul Portocaliu de secetă hidrologică pentru bazinul inferior al râurilor Răut, Bâc, Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul.

În același timp, un Cod Galben de secetă este menținut pentru râurile mici și bazinele acvatice.

Până pe 25 septembrie a fost prelungit și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Chișinăul se încinge la maximum vara, iar datele meteo oficiale nu reflectă realitatea
Tagurile:
Moldova, Vremea

Știrile Zilei