17:45 30 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.83
 • USD16.96
 • RUB0.21
 • RON4.07
 • UAH0.60
Societate
Sa primesc un link scurt
43410

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a prezentat situația în educație la două săptămâni de la începutul anului de studii.

CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Începutul procesului educațional nu a dus la majorarea numărului de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unui briefing. Totuși, în prezen mii de elevi se află în izolare.

Potrivit oficialului, din cauza carantinei în 171 de clase învățământul se desfășoară de la distanță, iar numărul elevilor aflați în autoizolare este de 4958. În prezent sunt 187 de elevi confirmați pozitiv cu COVID-19. Totodată, 173 de cadre didactice au fost infectate cu noul tip de coronavirus, iar numărul celor care sunt în autoizolare este de 288.

Potrivit oficialului, numărul școlilor închise este la fel ca la 1 septembrie, dar se atestă un număr în creștere a claselor care studiază de la distanță din cauza virusului. 

„Cel puțin până acum școala nu a fost o sursă de risc mai mare decât activitățile celor neimplicați în procesul de învățământ. Copiii nu fac ceea ce spun adulții, dar ceea ce fac adulții. Astfel, modelul nostru în educație este unul primordial”, spune ministrul.

Șarov a reamintit că pentru 821 de instituții educaționale este asigurat un proces tradițional, adică cu prezența fizică de 100% la școală. Și asta, spune oficialul, grație măsurilor de prevenire a riscului de infectare întreprinse până la și după începerea noului an de studii. Modelele 2 și 7, învățarea în schimburi, combinată, hibridă, pe grupe, alternantă au fost alese de 431 de instituții de învățământ. Ministrul a îndemnat oamenii să respecte regulile de protecție și prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus. 

Cât privește instituțiile de învățământ timpuriu, doar 738 de grădinițe din 1398 activează. Două instituții preșcolare sunt în carantină. Șarov spune că în prezent 113 copii sunt în autoizolare, iar doi copii au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. În rândul angajaților, 47 de educatori au fost confirmați pozitiv, iar 113 sunt în autoizolare. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită în Moldova până în data de 30 septembrie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Ministrul Educației, Educație

Știrile Zilei

 • Girofarul mașinei de poliție

  Mai mulţi poliţişti de patrulare au fost reţinuţi, după o operaţiune a Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne. Informaţia a fost confirmată pentru Spuntik Moldova de către şeful SPIA, Ion Mămăligă.

  177
 • Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

  Pagubele în urma inundațiilor de ieri din sudul țării urmează să fie examinate, iar autoritățile vor oferi sprinjin pentru compensarea lor.

  28
 • Guvern

  Cabinetul de miniștri a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției, după ce un document similar a fost respins de Curtea Constituțională. Astfel, inițiativa urmează să ajungă încă o dată la Înalta Curte, iar ulterior la Parlament.

  35