18:30 20 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.03
  • USD17.34
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.62
Societate
Sa primesc un link scurt
303530

Unul dintre cei doi foşti poliţişti condamnaţi acum 20 de ani la detenţie pe viaţă pentru omorul a șase persoane (cel de-al doilea a decedat în decembrie 2019) a refuzat să ofere un interviu pentru Sputnik Moldova.

În schimb, unul dintre anchetatorii acestui caz, Corneliu Bratunov, care acum este șeful procuraturii Sectorului Râșcani, a acceptat să ne povestească cum a fost posibilă identificarea şi reținerea asasinilor în epoleți.

Filmul asasinatelor în serie din 2001

În prima parte a acestei tragice povești vă povesteam despre seria de omoruri comise în anul 2001, în municipiul Chişinău şi oraşul Ialoveni de către de către doi poliţişti.

Indivizii au comis în total tocmai șase crime în doar trei luni. Ambii au primit pedepse cu detenție pe viaţă.

Portretul robot al unui asasin
© Sputnik / Mihai Caraus
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

La sfârşitul anului trecut, unul dintre ei, O.B. a decedat de cancer în spitalul puşcăriei.

Capul grupării, S.C., a refuzat să povestească versiunea sa chiar şi după 20 de ani.

În 2001, actualul şel al Procuraturii sectorului Râşcani din Capitală, Corneliu Bratunov, activa în calitate de anchetator în Procuratura municipiului Chişinău. Era în al doilea an de activitate.

Potrivit lui, aceste omoruri au fost printre primele asasinate în serie comise în Republica Moldova.

Prima versiune a anchetatorilor: Atacurile - comise de narcomani

După primele trei asasinate, omorul celor doi şoferi de microbuze de linie şi a unui taximetrist, poliţiştii şi procurorii bănuiau că aceste crime au fost comise de către persoane consumatoare de droguri. Şi asta pentru că, spune Bratunov, „victimele nu aveau nicio legătură între ele".

"Inițial, am crezut că este vorba despre atacuri cu scop de a fura pentru că bunurile sustrase erau nesemnificative”, afirmă procurorul.

Dar lucrurile s-au complicat la un moment dat, versiunea anchetatorilor dovedindu-se greșită.

Amprentele asasinilor în epoleți
© Sputnik / Mihai Caraus
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

În data de 2 martie 2001, poliţiştii depistează în cartierul Telecentru cadavrul unui taximetrist care, la fel, era împuşcat în cap. Ulterior, maşina acestuia a fost găsită arsă, în comuna Băcioi. În automobil au descoperit un glonte de 9 mm, acelaşi calibru ca şi în cazul atacurilor comise de către poliţiştii criminali.

Peste o săptămână, într-un apartament din sectorul Râşcani, oamenii legii găsesc cadavrul unui alt bărbat împuşcat în cap cu aceiaşi armă ca şi în cazul taximetristului ucis în cartierul Telecentru.

„Iniţial, verificam lucrurile în ideea că toate aceste cazuri sunt comise de unii şi aceiaşi oameni. Era vorba despre victime taximetriști şi același calibru al armei”, povesteşte Bratunov.

În scurt timp, anchetatorii i-au identificat pe autorii celor două omoruri, aceștia dovedindu-se a fi doi fraţi din comună Băcioi, dar care nu aveau nicio legătură cu seria de crime comise de către poliţişti.

Polițiștii asasini ascuțeau gloanțele la polizor

După reținerea celor doi fraţi care au comis omorul din cartierul Telecentru și din sectorul Râșcani, grupul de anchetă a ajuns la o concluzie: omorurile asupra taximetriştilor, care, de altfel, continuau, erau comise fie de către angajaţi ai structurilor de forţă, fie autorii erau consultaţi de către cineva din acest domeniu.

Omor politisti  Chisinau-Ialoveni
© Sputnik / Mihai Caraus
Omor politisti Chisinau-Ialoveni

„Mie mi-a atras atenţia faptul că victimele erau omorâte în sectoare diferite. Probabil, suspecţii s-au gândit că aceste cazuri vor fi investigate de fiecare Comisariat în parte, fără a fi comasate în cadrul unei anchete”, susţine Corneliu Bratunov.

Totodată, potrivit lui, gloanțele cu care erau împușcate victimele arătau diferit, pentru că, povesteşte Bratunov, „poliţiştii (asasini – n.n.) au pus în aplicare cunoştinţele obţinute la Academia de Poliţie”.

De fiecare dată, glonţul extras din craniul victimei era rupt în bucăţi. La una din autopsii, Bratunov a participat personal.

„În primele cazuri, ei (asasini – n.n.) nici nu au fost foarte sperianţi sau prudenţi. Omorau, practic, la întâmplare. Până la efectuarea împuşcăturii ei prelucrau la polizor gloanţele. Carcasa era foarte subţire şi când glontele nimerea în craniu se desfăcea. Eu am văzut şi alte omoruri, dar aici gloanțele extrase arătau mai degrabă a schije. Ulterior unul dintre ei (asasini – n.n.) a povestit că toate aceste subtilităţi le-a aflat la o lecţie de criminalistică”, afirmă Bratunov.  

Asasinii în epoleți au fost identificați după o tehnică care era nouă pentru Moldova

Bratunov spune că cei doi poliţişti ştiau cum se lucrează la faţa locului după comiterea unei infracţiuni, dar şi acţiunile de investigaţie care urmează. Totuşi, de câteva ori, aceștia au acționat neglijent.

Amprentele asasinilor în epoleți
© Sputnik / Mihai Caraus
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

După un omor, de exemplu, când au decis să păstreze maşina victimei, automobilul s-a blocat într-o seară în glod. Pentru a-l scoate, cei doi au apelat la poliţiştii de la unitatea de gardă a Inspectoratului Ialoveni. Colegii, fără a suspecta că este vorba de automobilul unei victime, au mers să-i ajute pe amicii.

Criminalii au devenit mai vigilenţi după primele trei omoruri. Iniţial, lăsau cadavrele în maşini, apoi, ultimele trei cazuri, le aruncau în iaz.

Microbuzul în care a fost împușcată una dintre cele șase victime
© Photo : Extras din dosar
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

Chiar şi aşa, seria de omoruri comise de către poliţişti a fost descoperită datorită unei noi tehnici, în premieră pentru Moldova.

Pe parcursul celor trei luni în care au ucis șase oameni, indivizii vindeau şi lucrurile furate de la şoferi.

Astfel, pentru prima dată, procurorii au folosit metoda localizării telefonului după IMEI (International Mobile Equipment Identity) - un cod unic format din 15 cifre.

„Ei au scos cartela SIM de la telefonul unei victime, după care l-au vândut. Când a apărut semnalul acestui telefon, noi am găsit persoana respectivă. Astfel, am reuşit să dăm de cei doi. Inclusiv, aveam şi declaraţiile unor martori care i-au văzut pe aceştia cum au urcat în unul din taxiuri”, spune Corneliu Bratunov.

Reținerea polițiștilor asasini a avut loc la sfârşitul lunii martie 2001.

O.B. a fost încătuşat în stradă. Al doilea criminal, S.C., a fost pus la pâmînt în locuinţa sa. Culmea, S.C. a opus rezistență încercând să tragă în polițiștii ce au venit să-l ridice chiar din armă cu care au fost uciși cei șase șoferi. „A fost aplicată forţa fizică împotriva lui în timpul reţinerii”, îşi aminteşte Bratunov.

Unul mort, altul în puşcărie pe viaţă

Până la publicarea celor două materiale, corespondentul Sputnik Moldova a făcut o solicitare către Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a discuta cu cei doi foşti poliţişti.

Microbuzul în care a fost împușcată una dintre cele șase victime
© Photo : Extras din dosar
Materialele din dosarul asasinatelor în serie din 2001

De acolo am aflat că unul din ei a murit anul trecut, iar al doilea a refuzat să discute cu noi.

În 2011, C.S. (cel care a rămas în viaţă - n.n.) a solicitat instanţei de judecată recalificarea sentinţei, după modificările din Codul Penal al Republicii Moldova.

După examinarea cererii sale, instanța a decis: „În temeiul art.39 alin.(1) Cod Penal (red. 1961), pentru concurs de infracţiuni, prin absorbirea pedepsei mai uşoare de pedeapsa mai gravă, lui C.S. i se stabileşte pedeapsa definitivă – detenţiune pe viaţa în penitenciar de tip închis”, se arată în decizia judecătoriei Rezina.

Aceasta este una dintre sângeroasele file ale fenomenului criminalității din tânărul nostru stat. Au fost și altele, unele mult mai feroce, dar cazul asasinatelor în serie din 2001 va intra in istoria criminalisticii moldovenești ca unul în care asasinii erau polițiști cu acte în regulă și, cu toate acestea, anchetatorii i-au identificat și trimis pe banca acuzaților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Soferi, Microbuz, taximetrist, Taxi, Corneliu Bratunov, Pistol, rascani, Telecentru, Ialoveni, Chisinau, Omor, serie, politisti, Asasini

Știrile Zilei