01:07 26 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.46
  • RUB0.23
  • RON4.35
  • UAH0.62
Societate
Sa primesc un link scurt
230 0 0

Serviciului Fiscal de Stat a aplicat în 2020 amenzi de zeci de mii de lei proprietarilor care dau în chirie imobile fără contract, respectiv fără plata impozitului pe venit de 7%.

CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Serviciului Fiscal de Stat a anunțat că pe parcursul a nouă luni ale anului curent (ianuarie-septembrie) au fost identificate 312 persoane fizice care dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației. Acestea au fost obligate să achite la buget: plăți de bază în valoare de 163 de mii de lei, penalități – 5,8 mii de lei și amenzi – 47,5 mii de lei.

Serviciul Fiscal de Stat recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute.

Suma impozitului pe venit trebuie să fie achitat cel târziu în data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Plata impozitului poate fi efectuată în orice bancă comercială, oficiu poștal al Republicii Moldova sau pe portalul Guvernamental de plăți electronice Mpay (https://mpay.gov.md/Services/Service/VEN01).

Serviciului Fiscal de Stat anunță că angajații acestuia continuă să desfășoare cu regularitate acțiuni de aducere în cadrul legal a persoanelor fizice și juridice care oferă în chirie bunuri imobile. Astfel, pe parcursul a nouă luni ale anului curent (ianuarie-septembrie) au fost înregistrate 9411 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Contractele au fost înregistrate la Direcțiile Deservire Fiscală din teritoriul în care sunt amplasate.

Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile și drept rezultat al înregistrării contractelor de către Serviciul Fiscal de Stat, pe în lunile ianuarie-septembrie 2020, la buget au fost încasate venituri în sumă de 17,8 milioane de lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 1,8 milioane de lei sau o creștere de 11,2 %.

Totodată, pe parcursul lunii septembrie 2020, SFS a continuat acțiunile de conformare și verificare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile. Ca rezultat, în perioada menționată au fost înregistrate la SFS 3 218 contracte de locațiune/chirie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Apartamente, apartamente in chirie, chirie, Imobile, amenzi, stat, Evaziune fiscală, fiscal, serviciul

Știrile Zilei