21:53 03 Decembrie 2020
În direct
  • EUR20.81
  • USD17.27
  • RUB0.23
  • RON4.27
  • UAH0.61
Societate
Sa primesc un link scurt
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
21210

Un exit-poll va fi organizat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Sondajul va fi efectuat exclusiv prin telefon, din cauza pandemiei de COVID-19. Vor fi apelați doar cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.

Un sondaj de tip exit-poll va fi desfășurat pe 1 noiembrie, în ziua în care va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale.

Din cauza pandemiei de COVID-19, sondajul va fi efectuat prin telefon, dar nu la ieșirea din secțiile de votare, cum se procedează de obicei.

În total, peste 4.000 de cetățeni cu drept de vot (cu vârste de 18 ani și mai mult) vor fi apelați în ziua alegerilor prezidențiale pe telefoanele fixe sau mobile pentru a fi întrebați dacă au ieșit la vot și pentru cine au votat.

Participanții la exit-poll au fost selectați doar dintre cetățenii care vor vota pe teritoriul Republicii Moldova.

Sondaj exit-poll la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020
© Photo : Privesc.Eu
Sondaj exit-poll la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020

Întrebările vor fi adresate în limbile română și rusă, conform preferinței apelantului, au informat astăzi, într-o conferință de presă, organizatorii studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Alegătorii vor fi telefonați de operatori începând cu ora 12:00, adică peste cinci ore de la deschiderea secțiilor de vot, și până la orele 21:30, adică încă o jumătate de oră după închiderea secțiilor de votare.

Operatorii sondajului se vor afla într-un call-centru din Chișinău. Rezultatele parțiale ale sondajului vor fi anunțate la 21:00, la închiderea secțiilor de vot. 

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri. 

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)

Tematic

Dodon, despre mediile rusești în Moldova după alegeri
Vom intra în carantină după alegeri? Răspunsul lui Dodon
Tagurile:
Alegerile prezidențiale, Sondaj, Exit-poll

Știrile Zilei