09:21 18 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
59 0 0

Hoții distrug instalațiile electrice pentru a fura uleiul și lasă astfel în întuneric sute de familii. Pagubele sunt compensate de toți cosumatorii, fiind incluse în factura lunară.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Multe localități din țară rămân fără energie electrică din cauza hoților care fură uleiul din transformatoare. Acest produs se folosește în industrii și sectorul energetic, însă contrar destinației și cu riscuri mari, unii îl utilizează la tractoare, mecanizatoare sau aprind focul în sobă. El are un cost de producere nu forte mare, dar prejudiciile sunt imense. 

Din această cauză, tot sistemul se defectează, oamenii rămân fără lumină, iar întreprinderea „Premier Energy Distribution” are nevoie de timp pentru a restabili totul. Cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 18 ianuarie în satul Corten din raionul Ceadîr-Lunga. Localncii au rămas fără lumină după ce hoții au golit tranformatorul electric de ulei. S-a întâmplat după câteva luni de la ultimul caz înregistrat. 

”Atunci era cald și drept consecință li s-au dezghețat frigiderele, iar acum a fost una din cele mai geroase zile din iarna curentă și deja frigul le-a cauzat probleme”, precizează întreprinderea „Premier Energy Distribution”.

Pe parcursul anului 2020, s-au înregistrat 26 de furturi de ulei dielectric în localități din raioanele Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Telenești, Orhei și Cahul, iar prejudiciul total este de circa 415 mii de lei.

Cine plătește pagubele?

Întreprinderea „Premier Energy Distribution” menționează că furturile de ulei dielectric cauzează un prejudiciu considerabil companiei, iar pierderile sunt reflectate ulterior în tarif și astfel este un cost adițional pentru toți consumatorii de energie.  

Cei care sunt martori ai unor astfel de furturi sunt îndemnați să sune la 112 sau la numerele de telefon ale companiei: 022 43 11 11 sau 022 43 19 50. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Construcția Nord Stream 2 poate continua, a declarat Agenţia Daneză pentru Energie
Cum va fi calculat consumul de energie electrică în facturile pentru luna mai
Tagurile:
energie electric, energie

Știrile Zilei