09:59 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră (90)
18421

În timp ce vaccinarea lucrătorilor medicali este în plină desfășurare în toată țara, în Găgăuzia ea nici măcar nu a început.

COMRAT, 9 mar – Sputnik, Maxim Topal. În toate cele trei spitale raionale din Găgăuzia au fost pregătite cabinete speciale și personalul care se va ocupa de vaccinarea medicilor împotriva coronavirusului. În autonomie a fost livrat și vaccinul – el va fi suficient pentru 120 de persoane. Însă niciun lucrător medical din Găgăuzia nu a fost vaccinat încă.

"În prezent nu există nici voluntari, nici vaccinați", a declarat pentru Sputnik Natalia Popazoglo, directorul spitalului raional din Ceadîr-Lunga.

Situația este similară și în spitalul din Comrat, a spus la rândul ei directorul spitalului, Nina Răilean. Singura diferență este că în capitala autonomiei un grup de medici este gata să se vaccineze. Ei așteaptă doar ca grupul de 10 persoane să devină complet.

"Acest lucru este necesar pentru a nu irosi nici o doză de vaccin. Vaccinul pe care l-am primit este depozitat în cabinetul de proceduri, cu respectarea condițiilor necesare", spune Nina Răilean.

В Гагаузии до сих пор не начали вакцинацию врачей против COVID-19
© Sputnik / Maxim Topal
Cabinet de proceduri

Ea a arătat și încăperile în care vor avea loc vaccinările. Într-un cabinet este planificat triajul, în celălalt – vaccinarea propriu-zisă și înregistrarea lucrătorilor medicali. După vaccinare, cei care au trecut deja prin această procedură, vor fi monitorizați timp de o jumătate de oră.

Niciun medic nu a fost vaccinat nici la spitalul din Vulcănești. Directorul instituției medicale, Ana Brânza, spune că "se lucrează" cu medicii și "vor fi voluntari".

"Avem toate condițiile necesare pentru vaccinare. Cred că vor exista voluntari pentru a se vaccina. Medicii noștri așteaptă vaccinul rusesc "Sputnik V". Au încredere în el", a spus Ana Brânza.

Înșiși lucrătorii medicali nu refuză vaccinarea. Vor doar să "primească cel mai eficient" vaccin. Și acesta nu este AstraZeneca, care a fost livrat în Moldova, ci Pfizer / BioNTech, "Sputnik V" sau vaccinul chinez Sinopharm.

Campania de vaccinare a început în Moldova pe 2 martie.

Anterior a fost comunicat că în Găgăuzia au fost livrate 240 de doze de vaccin anti-coronavirus AstraZeneca. 120 de doze au fost alocate spitalului din Comrat, 80 spitalului din Ceadîr-Lunga și 40 - spitalului din orașul Vulcănești. Eficacitatea acestui vaccin, potrivit diverselor surse, variază de la 60 la 74%.

Potrivit Direcţiei pentru sănătate şi protecţie socială din Găgăuzia, pe toată durata pandemiei de Covid-19, în autonomie s-au îmbolnăvit 5485 de persoane. Au murit 183 de pacienți, dintre care 13 – angajați au sistemului medical.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră (90)

Tematic

COVID-19 în Moldova: Procesul de vaccinare poate fi urmărit online
Tagurile:
Găgăuzia, vaccinare

Știrile Zilei