06:54 14 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.50
  • USD17.70
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
33230

Fracțiunea PSRM din Parlament a înaintat un proiect de lege care prevede acordarea de la 1 aprilie a ajutoarelor unice de 1000 de lei persoanelor care ridică pensii mai mici de 4000 de lei.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Peste 730 de mii de pensionari ar urma să beneficieze de ajutoare unice în valoare de 1000 de lei, au declarat în cadrul unui briefing deputații PSRM Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco.

Vor fi eligibili pentru a beneficia de astfel de suport pensionarii care ridică pensii mai mici de 4000 de lei, susțin autorii inițiativei.

Socialiștii au criticat vehement inițiativa înaintată miercuri de președintele Maia Sandu, care a propus ca indexarea pensiilor să fie efectuată o singură dată pe an, și nu de două ori, așa cum este în prezent. 

„Ieri a fost o tentativă de genocid de a anula indexarea de două ori a pensiei. Noi trebuie să curmăm această tentativă”, a declarat Vladimir Odnostalco în cadrul briefingului. 

Fracțiunea PSRM a propus să se revină la formula de calcul care a fost introdusă în 2019 și apoi a fost anulată.

„Indexarea pensiilor va începe la 1 aprilie și se va efectua în conformitate cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. La 1 aprilie indexarea va fi de 3,89%. Păstrăm și indexarea la 1 octombrie - va fi de 3,2 procente. În total indexarea va fi de 7% anual”, a declarat socialista Alla Darovannaia.

Pentru a efectua indexarea în conformitate cu propunerea socialiștilor va fi nevoie de aproximativ 700 de milioane de lei. Autorii inițiativei susțin că o parte din bani sunt prevăzuți în acest sens în bugetul asigurărilor sociale, iar restul va fi asigurat dijn bugetul de stat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Se întâmplă în Moldova: Pensii de zeci și sute de mii de lei
Tagurile:
proiect, PSRM, pensionari, UNIC, Ajutor

Știrile Zilei