06:35 22 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.92
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
39801

Potrivit prim-ministrului interimar, Guvernul va purta negocieri cu toți producătorii vaccinurilor înregistrate în Moldova.

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova planifică să înceapă negocierile cu producătorii tuturor celor patru vaccinuri înregistrate în țara noastră. Despre aceasta a relatat șeful Cabinetului de Miniștri, Aureliu Ciocoi, în cadrul unei emisiuni televizate.

El a confirmat că Moldova dispune de condițiile necesare de păstrare  pentru toate vaccinurile existente, inclusiv Pfizer. Potrivit prim-ministrului, după ce vor intra în vigoare modificările la procedura de achiziție adoptate de parlament și după elaborarea sarcinilor tehnice de către Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, guvernul va începe negocierile cu producătorii de vaccinuri.

Noi nu acordăm niciun fel de preferință niciunui vaccin. Vom cumpăra orice vaccin în mod proporțional. Oamenii trebui să aibă dreptul de a alege. Vor fi diferite vaccinuri, a subliniat Ciocoi.

Potrivit acestuia, guvernul va achiziționa acele vaccinuri care sunt înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului. Este vorba de patru preparate: AstraZeneca (Coreea de Sud), AstraZeneca (India), Pfizer și ”Sputnik V”. „Lista se va extinde”, a menționat Ciocoi.

În ceea ce ține de ajutorul umanitar, guvernul este gata să primească orice vaccin, a declarat premierul interimar.

De menționat că, pe 12 martie, deputații moldovean a aprobat în două lecturi legea care simplifică procedura de procurare a vaccinurilor împotriva COVID-19 . 68 de deputați au votat pentru această decizie.
Campania de vaccinare în Moldova a demarat pe 2 martie. Aceasta se va desfășura în trei etape.
Mai întâi vor fi vaccinați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape. Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Serbia începe producția de Sputnik V din luna mai
Dodon: Echipa lui Sandu a făcut presiune să nu fie înregistrat vaccinul „Sputnik V”
Tagurile:
achiziție, Aureliu Ciocoi, Vaccinul Sputnik V

Știrile Zilei