15:25 18 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
101 0 0

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că vaccinarea cu AstraZeneca este sigură și eficientă. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății de la Chișinău, care a îndemnat cetățenii să se informeze din surse sigure.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare, iar vaccinarea nu provoacă risc de formare a cheagurilor de sânge. La fel, agenția spune că nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite situri de producție. 

"Vaccinul ar putea fi asociat cu cazuri foarte rare de tulburări de coagulare a sângelui. Aceste cazuri au fost raportate la 25 de persoane din 20 de milioane vaccinate cu AstraZeneca în Europa. O legătură cauzală între aceste cazuri și vaccinarea nu este dovedită, dar este posibilă. Astfel, este nevoie de o analiză suplimentară", a precizat EMA. 

Agenția Europeană a Medicamentului a făcut acest anunț după ce peste douăzeci de țări, în principal europene, au suspendat utilizarea vaccinului dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în cooperare cu Universitatea din Oxford. 

În Republica Moldova se desfășoară campania de vaccinare cu cele peste 21 de mii de doze de vaccin produs de AstraZeneca, donate de România și cu cele 14 mii de doze donate prin platforma COVAX. Ministerul Sănătății de la Chișinău a declarat că serurile nu fac parte din loturile suspendate. De precizat că un bărbat din raionul Hâncești a decedat după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca. Autoritățile au spus că bărbatul a murit din cauza unui stop cardiac, iar decesul nu are legătură cu vaccinul. 

Până în data de 18 martie, peste 400 de milioane de doze de vaccinuri anti COVID-19 au fost administrate în lume. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Profesoară din România, moartă după rapelul cu vaccin anti-COVID: Detalii șoc
Europa se răzbună pe AstraZeneca
Tagurile:
AstraZeneca, Medici, vaccin, vaccinare

Știrile Zilei