02:52 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (1383)
157 0 0

Fostul ministru român al Finanțelor îi dă o palmă răsunătoare președintelui Iohannis și premierului Cîțu în cazul promisiunilor pentru Moldova – dar și politizării pandemiei.

BUCUREȘTI, 26 mart – Sputnik. Avizat și atent la ceea ce se petrece și cum se cheltuiesc banii, fostul ministru român al Finanțelor Eugen Teodorovici face praf așa-zisul ajutor promis de președintele Ioahnnis și premierul Cîțu pentru Moldova.

Teodorovici caracterizează acțiunea ca fiind ”O încercare penibilă de a obține capital politic pe spatele unei națiuni greu încercate”. 

”Care este valoarea unui ajutor pentru doar 25.000 de persoane din toată populația Republicii #Moldova?”, întreabă Teodorovici, arătând că ”Dându-și seama de penibilul situației, Cîțu ridică miza și promite 200.000 de doze. Deci ar trebui să fie suficient pentru 100.000 de persoane”.

Pe de altă parte, ce vaccin promite Cîțu? – întreabă Teodorovici. Pfizer, Astra Zeneca?... Și cum va face asta – ”Reușește să obțină o suplimentare a numărului de doze alocat României sau pur și simplu reduce cu de la sine putere numărul dozelor destinate românilor de pe malul drept al Prutului?”

Eugen Teodorovici e părere că premierul Cîțu sau ”schiorul de la Cotroceni” ar trebui să-i sprijine cu adevărat pe românii de dincolo de Prut, ”ridicând problema la nivel european și obținând sprijin real pentru Republica Moldova, nu să le arunce câteva doze din ceea ce este și așa insuficient în România”.

”Poporul acesta nu este un popor de cerșetori care așteaptă mila unor politicieni parveniți de pe meleaguri dâmbovițene”, scrie Teodorovici, subliniind că ”Republica Moldova merită același tratament european pentru că moldovenii, ca și românii și ca toate celelalte națiuni sunt EUROPENI”.

Reamintim că ieri, în cadrul unui dialog cu ambasadorul Rusiei, președintele Maia Sandu a declarat că subiectul prioritar acum ”este asigurarea accesului la vaccin eficient de cât mai multe tipuri pentru cetățenii noștri”.

”Am accentuat, din nou, ca și în celelalte discuții avute, că ne dorim să obținem ajutor din partea Federației Ruse pentru acces mai rapid la vaccinul ”Sputnik V”, având în vedere necesitatea de a accelera procesul de vaccinare”, a declarat președintele de la Chișinău.

În context, Eugen Teodorovici, ca și alte personalități politice, din presă sau medicină, a subliniat că nu trebuie politizată pandemia – și că interesele geopolitice NU ar trebui să împiedice cooperarea internațională și să îngrădească accesul la soluții medicale.

Protecție triplă oferită de vaccinul rusesc ”EpiVacCorona”>>>

”Problema pandemiei, a luptei împotriva COVID-19 nu este una națională sau europeană ... este o lupta mondială, pentru că #pandemia nu cunoaște granițe geopolitice”, a scris Eugen Teodorovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1383)

Tematic

Moldova va primi mai puține doze de vaccin decât s-a anunțat anterior
Maia Sandu, discuție cu premierul Cîțu despre vaccinuri pentru Republica Moldova
Tagurile:
România, Moldova, Vaccinuri, ajutor

Știrile Zilei