00:09 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
230010

Unul dintre produsele alimentare de bază s-a scumpit considerabil. Este vorba despre uleiul de floarea soarelui. Un litru a ajuns să coste 35 de lei.

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. Se pare că abia acum începem să resimțim efectele secetei de anul trecut, care a compromis recolta de cereale. Uleiul, unul dintre cele mai importante produse utilizate în prepararea bucatelor, s-a scumpit foarte mult în această perioadă.

La Piața Centrală din Capitală, un litru a ajuns să coste până la 35 de lei. Cei care cumpără sticla de 5 litri au parte de o mică reducere, adică, în loc de 175 de lei, achită 170 de lei. Totuși, sunt și sticle mari care se vând și cu 175 de lei. În unele magazine, prețul unui litru de ulei ajunge și la 39 de lei.

Prețurile pentru unele produse alimentare
Prețul la ulei afișat în data de 27 martie 2021

Aceste scumpiri se fac resimțite în special în ultimele zile. Dacă analizăm prețurile de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, vedem că un litru de ulei costa 29 de lei. Asta înseamnă că în mai puțin de o lună acest produs s-a scumpit cu 6 lei pentru un litru. 

Prețurile pentru unele produse alimentare
Prețurile la ulei afișate în data de 4 martie 2021

În același timp, unele magazine, care probabil au afișat reduceri la ulei, sunt luate cu asalt de oamenii care s-au gândit să-și facă rezerve. Poza de mai jos a fost făcută într-unul din supermarket-urile din Chișinău.

Oamenii cumpără ulei în cantități mari din magazine
© Sputnik / Rodion Proca
Oamenii cumpără ulei în cantități mari din magazine

Seceta din 2020 a compromis recolta de floarea-soarelui. Dacă în anii trecuți de pe un singur hectar agricultorii strângeau câte două tone de semințe, acum abia de au reușit să adune 300 de kilograme. Specialiștii susțin că un litru de ulei este extras din 2,5 kilograme de semințe de floarea soarelui. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Cum alegi cel mai bun ulei de măsline? Patru reguli bine de știut
Dezastru și lacrimi în Moldova: Ploile ne lasă fără zahăr, ulei, mămăligă și vin
Tagurile:
scumpiri, preț, ulei

Știrile Zilei