12:37 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
590 0 0

Persoanele care intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19 nu trebuie să administreze niciun medicament înainte de imunizare, însă specialiștii le recomandă să țină cont de câteva aspecte importante.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Persoanele care intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19 trebuie să țină cont de câteva aspecte atunci când merg să se imunizeze. Ninel Revenco, coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a explicat în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova, condițiile care trebuie să fie respectate de către cetățenii care se vor imuniza, indiferent de vaccinul care urmează să le fie adminstrat. 

"Nu veți merge la vaccinare în ziua în care aveți temperatură sau alte semne de o răceală. În așa situații, vaccinarea va fi amânată. Nu este contraindicată, dar vaccinarea va fi amânată. Trebuie să anunțați medicul de familie dacă ați avut alergii în trecut la orice componentă care se conține în vaccinul ce urmează să vă fie administrat. În cazul în care ați avut o alergie gravă, aceasta este unica contraindicație pentru vaccinare. Dacă ați avut alergii ușoare, veți sta 30 de minute în centrul de vaccinare după ce vă va fi administrat vaccinul, căci doar în acest timp s-ar putea produce efecte sau reacții grave", a precizat Ninel Revenco. 

Specialiștii susține că persoanele care merg să se vaccineze NU trebuie să administreze niciun medicament înainte de imunizare.

"Este important să mergeți la vaccinare și să anunțați medicul de familie dacă ați fost bolnav de COVID-19 cu o formă ușoară, la interval de 14 zile de însănătoșire, fiindcă atunci sunteți eligibili pentru vaccinare. În cazul în care ați făcut o formă gravă de COVID-19 puteți face amâna o perioadă acest proces", a spus Ninel Revenco.

Este important ca și după vaccinare cetățenii să fie prudenți la starea lor de sănătate. 

"În primul rând, să verificați febra. Dacă temperatura este mare, înaltă, mai mult de 39,5 și durează mai mult de trei zile, anunțați imediat medicul de familie. Monitorizați durerile abdominale și erupțiile pe piele, dacă se umflă un picior sau aveți probleme de respirație, mediat adresați-vă la medic. În Moldova, reacțiile după vaccinare au fost ușoare și moderate, nu au fost notate și identificate forme grave sau alte situații legate de vaccinuri", susține specialistul.

În același timp, cetățenii trebuie să știe că după ce se vaccinează nu sunt protejați imediat de virusul COVID-19.

"Odată ce ați fost vaccinat cu prima doză, nu sunteți protejat de a face boală. De aceea, trebuie să continuați să respectați măsurile de protecție, iar după a doua doză, timp de 14 zile, la fel nu sunteți protejat. Ulterior deja veți avea anticorpi care vă vor proteja să faceți infecție gravă și foarte gravă", a explicat Ninel Revenco.

De la începutul campaniei de vaccinare, în Moldova s-au imunizat 120 254 de cetățeni, dintre care 108 760 cu prima doză, iar 11 494 cu a doua doză. Peste 60 la sută dintre cei vaccinați sunt angajați din domeniul sănătății. Datorită imunizării, rata îmbolnăvirii de COVID-19 printre lucrătorilor medicali a scăzut cu aproape 83%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Procesul de vaccinare din Moldova, comparativ cu alte țări
Câte locuri sunt în spitale și cum decurge procesul de vaccinare în Capitală
Tagurile:
Imunizare, program de vaccinare, vaccinare

Știrile Zilei