13:01 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
422 0 0

Locuitorii din regiunea transnistreană obțin permisele de conducere moldovenești fără să susțină examene. Precizarea a fost făcută de Olga Cebotari, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, în cadrul platformei de dialog din Centrul de presă al Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 30 apr – Sputnik. Permisele de conducere eliberate de autoritățile de la Tirapol nu sunt recunoscute de Chișinău, iar locuitorii din regiune care merg peste hotare trebuie neapărat să dețină carnetul moldovenesc. Astfel, în ultimii ani, s-au făcut mai mulți pași pentru a simplifica procedura de obținere a documentului.  

"Republica Moldova a creat toate premisele ca locuitorii din stânga Nistrului să le poată primi pe cele moldovenești. Până acum avem 36 de mii de locuitori care au primit aceste permise, dintre care 16 mii de oameni le-au primit din 2018 până acum. Au fost create unele facilități ca doar în baza unei cereri, fără a susține examene, locuitorii din stânga Nistrului să primească permisul de conducere de tip moldovenesc și cu el pot merge în străinătate", a declarat Olga Cebotari, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, în cadrul platformei de dialog din Centrul de presă al Sputnik Moldova.

Din 1 septembrie 2021 urmează să fie pus capăt practicii de admitere pe teritoriul Ucrainei a autoturismelor înmatriculate de autoritățile regiunii transnistrene. Subiectul a fost pus în discuție începând cu octombrie 2018, odată cu inițierea realizării înțelegerilor între Chișinău și Tiraspol privind înmatricularea autoturismelor din regiune cu plăcuțe de model „neutru”. De atunci și până acum au primit numerele de înmatriculare „neutre” în jur de 5 mii de oameni, ceea ce înseamnă 4% din numărul total.

"Nu este mult, dar aici vreau să menționez că aceste numere le primesc mai mult oamenii care au nevoie să meargă în trafic internațional. Nu fiecare locuitor din regiune merge în alte țări. Dinamica celor care optează pentru aceste numere a început să crească din ianuarie, iar după 1 septembrie nu înseamnă că persoanele nu vor mai putea beneficia de aceste servicii. Atunci fiecare doritor va putea merge la aceste centre de înmatriculare care se află la Râbnița și Tiraspol pentru a putea primi plăcuțe neutre. Costurile nu sunt atât de mari, dar suntem în discuție și avem un obiectiv să rezolvăm problemele tehnice, astfel încât termenul de eliberare să fie scurtat până la 10 zile și 20 de zile și, respectiv, și prețul va fi schimbat", a mai pus Olga Cebotari. 

Un vehicul nu va putea avea concomitent două plăcuțe, iar cei care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean, vor putea circula doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Cât te poate costa un permis de conducere: Ce a pățit un instructor auto
Lockdown total la Kiev – piețele închise și doar cu permis special în transport
Tagurile:
permise de conducere, permise

Știrile Zilei