19:55 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
154 0 0

Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere a fost promulgată de președintele Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere a fost promulgată astăzi, 5 mai, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, președintele spune că necesitatea de a plafona prețurile la produsele petroliere prin lege vine ca urmare a înţelegerilor de cartel pe piaţa petrolieră şi inacțiunilor Consiliului Concurenței. Șeful statului spune că actuala Lege conține prevederi confuze și va recomanda deputaților să corecteze formula utilizată în lege, în care se face confuzie între volum și masă.

„Legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați, dar am decis că e mai bine să o semnez așa cum este și să venim cu redactări imediat după alegeri. Următorul Parlament va trebui să îmbunătățească această lege și, împreună cu Guvernul, să facă ordine în domeniu. În special, voi recomanda deputaților să modifice prevederile care se referă la modul de plafonare a prețurilor la gaz lichefiat, să racordeze legea la standardele de calitate, să corecteze formula utilizată în lege, în care se face confuzie între volum și masă”, scrie Maia Sandu.

Potrivit președintelui, promulgarea acestei legi este ca un semnal pentru anumiți jucători de pe piața petrolieră care anunță regulat scumpiri nejustificate, ceea ce duce la îmbogățirea ilegală a unor persoane. 

Precizăm, în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scad în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil. Timp de mai bine de o lună, prețul la carburanți a crescut de patru ori. Reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) au declarat că reglementarea prețurilor la carburanți este prerogativa Consiliului Concurenței, iar cei de la Consiliu, la rândul lor, au menționat că totuși ANRE-ul este responsabil de prețurile la combustibil. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
preţuri plafon, pret plafon, statie de alimentare cu carburanti, pretul la carburanti, carburant

Știrile Zilei