15:00 18 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
19510

Pe 5 mai, la Complexul gloriei militare „Eternitatea”, a avut loc o ceremonie de transferare rămășițelor pământești ale eroului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, sergentul de gardă Ivan Cerednic, pentru înhumarea acasă la el, în Republica Kazahstan.

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik, Alexei Petrovici. Timp de o jumătate de secol, multe evenimente s-au desfășurat la memorialul gloriei militare „Eternitatea”. Dar pentru prima dată, a fost condus pe ultimul drum un soldat, al cărui corp neînsuflețit a fost găsit pe fostul câmp de luptă după 77 de ani. El și-a dat viața pentru eliberarea Moldovei.

Иван Чередник отправляется домой
© Photo : Алексей Петрович
Иван Чередник отправляется домой

Comandantul echipei de mitraliori al Batalionului 1 al Regimentului 209 de pușcași Abganerovsk al Diviziei de pușcași de Gardă 73 Stalingrad, sergentul de gardă Ivan Romanovich Cerednik, ale cărui rămășițe pământești au fost descoperite în timpul expediției organizațiilor de căutare moldovenești, se întoarce în natalul Kazahstan în ajunul Zilei Victoriei.

Numeroși descendenți îl așteaptă acasă - plecând pe front, Ivan Cerednik a lăsat trei copii acasă. Astăzi, numeroși nepoți și strănepoți locuiesc în Kazahstan, care și-au exprimat dorința de a îngropa cenușa strămoșului lor eroic în țara natală.

Eroul a fost condus cu toate onorurile militare și creștin-ortodoxe. O companie a gărzii de onoare, o formație militară a interpretat imnurile Republicii Moldova și ale Republicii Kazahstan. Un sobor de preoți militari a slujit o slujbă de pomenire a soldatului Ioan, care și-a dat viața pentru patria sa. Directorul Agenției pentru Știință Militară și Memorie, generalul de divizie Ion Koropcian a remarcat importanța păstrării memoriei istorice a faptelor eroice ale soldatului sovietic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În special, unitatea recent creată în cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova sub conducerea generalului Koropcian este chemată să se ocupe de aceste probleme atât pe teritoriul țării noastre, cât și dincolo de granițele sale, unde compatrioții noștri care au murit în îndeplinirea îndatoririi militare sunt îngropate. Responsabilul cu afaceri al Republicii Kazahstan în Republica Moldova Yerlan Mukashev a mulțumit părții moldovenești pentru atenția ridicată adusă memoriei eroilor morți arătată în timpul operațiunii de căutare, identificare, căutare a rudelor și trimiterea apoi a rămășițelor paza sergentului inferior Ivan Cerednik în patria lui pentru înhumare. În următoarele zile, Ambasada Kazahstanului va livra cenușa eroului decedat acasă familiei sale, unde va fi organizată o ceremonie de înmormântare.

Лития по воину Иоанну, павшему на поле брани
© Photo : Алексей Петрович
Лития по воину Иоанну, павшему на поле брани

Șeful Clubului istoric și patriotic rus, șeful Comitetului Național "Victoria", Aleksei Petrovici, a predat angajaților ambasadei Kazahului o fotografie și lucrurile personale ale sergentului inferior de gardă Ivan Cerednik - premiile sale militare și fragmente de echipament găsite în timpul operațiunilor de căutare.

Este simbolic faptul că ceremonia de rămas bun de la sergentul inferior Ivan Cerednik a avut loc la Mormântul Soldatului Necunoscut de la cimitirul militar al memorialului. Datorită eforturilor a zeci de oameni, numele unui alt erou al Marelui Război pentru Apărarea Patriei a fost scos din uitare, un alt soldat se va întoarce în patria sa. Moldova recunoscătoare va păstra pentru totdeauna amintirea faptei lui Ivan Cerednik, care a căzut pe câmpul de luptă pentru și un cer liniștit deasupra țării noastre.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Kazahstan, Înhumare, erou

Știrile Zilei