21:10 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
66 0 0

Serviciul Fiscal de Stat anunță că mai multe facilități fiscale au fost anulate după ce Curtea Constituțională a decis în data de 28 aprilie că Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență este neconstituțională. 

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Cetățenii trebuie să cunoască despre două prevederi fiscale importante care nu mai sunt în vigoare. Este vorba despre extinderea Programului de subvenționare a dobânzilor pe perioada ianuarie-mai 2021, precum și a Programului de rambursare a TVA-ului întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară. Asta după ce Curtea Constituțională a decis în data de 28 aprilie că Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență este neconstituțională. 

Astfel, deciziile privind acordarea rambursării TVA-ului și a subvențiilor pentru dobânzile aferente creditelor bancare sau nebancare, care au fost emise până la pronunțarea Hotărârii Înaltei Curți, rămân fără soluționare, iar cererile depuse după data de 28 aprilie nu vor fi examinate.

De asemenea, nu mai este în vigoare prevederea prin care era permisă prelungirea termenului de prezentare a dărilor de seamă fiscale și a termenului de stingere a obligațiilor fiscale. La fel, se anulează moratoriul asupra controalelor de stat planificate la agenții economici, la fața locului, instituit anterior până la data de 30 mai 2021.

În același timp, se anulează scutirea de impozitul pe venit, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală la nivel de salariat și, respectiv, permiterea la deducere în scopuri fiscale la nivel de angajator a plăților efectuate de angajator pentru vaccinarea anti-COVID-19 a salariaților.

Înalta Curte a stabilit în data de 28 aprilie că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. În aceeași zi, șeful statului a anunțat că alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe 11 iulie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională
Curtea Constituțională a anulat starea de urgență: ce restricții mai sunt în vigoare
Tagurile:
Curtea Constituțională, Fisc, FISC, Decizie

Știrile Zilei