09:10 15 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.71
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
30 0 0

Otrăvirea albinelor este o problemă cu care se confruntă anual mulți apicultori din țară. Pentru a stopa acest fenomen, va fi lansată o aplicație care va preveni această situație.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. De Ziua Mondială a Albinei, Asociației Națională a Apicultorilor din Republica Moldova anunță că testează o aplicație mobilă pentru a ușura comunicarea și informarea producătorilor agricoli și apicoli, în privința stropirii culturilor agricole, pentru a proteja albinele de otrăviri.

Aplicația va fi lansată la începutul anului viitor și va putea fi utilizată pe întreg teritoriul țării. Specialiștii susțin că albinele au un impact enorm asupra sectorul horticol, prin polenizarea plantelor în perioada de înflorire. De exemplu, polenizarea livezilor sporește productivitatea cu până la 80 la sută.

"Producătorii agricoli trebuie să coopereze permanent cu apicultorii și să utilizeze rațional produsele de uz fitosanitar pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor care sunt înregistrate anual în diferite raioane ale țării" , a precizat Ion Maxim, președintele ANARM.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7 800 de apicultori înregistrați oficial care dețin 260 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor zece ani. În 2020, s-au produs circa 3 500 de tone de miere de albine, dintre care 3 300 de tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

În Rusia va fi folosit încă un vaccin, al patrulea, împotriva coronavirusului
A început castingul pentru sezonul cinci al concursului vocal „Tu ești super!”
Tagurile:
stupi de albine, albine

Știrile Zilei