03:58 15 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.50
  • USD17.70
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
982431

O campanie anti-mită se va desfășura în toată țara în perioada examenelor de bacalaureat. Iată despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Cadrele didactice implicate în desfășurarea examenelor de bacalaureat din acest an sunt atenționate să nu ia mită. 

În cadrul unei campanii anti-mită, desfășurată de Centrul Național Anticorupție, Ministerul Educaţiei şi Agenţia Națională pentru Curriculum și Evaluare, profesorii sunt îndemnați să dea dovadă de corectitudine, responsabilitate și integritate în procesul de supraveghere și evaluare a BAC-lui. De asemenea, cadrele didactice, dar și managerii de instituții, sunt îndrumați să respecte regimul juridic al cadourilor, al influențelor necorespunzătoare, al conflictelor de interese, dar şi modalitățile de denunțare a manifestărilor de corupție și răspunderea pentru lipsa integrității.

Activități de informare și sensibilizare a responsabililor din sistemul educațional, implicați în procesul de asigurare a examenelor de Bacalaureat 2021 se organizează începând cu această săptămână. Ofiţerii CNA se află în contact direct, pe o platformă online, cu președinții și secretarii Centrelor de BAC, dar şi cu șefii direcțiilor de învățământ din zonele nord, centru și sud.

Mai mult, ofiţeri ai CNA vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video.

Permiterea copierii, primirea cadourilor necuvenite sau nedeclararea cadourilor de politeţe, precum şi acceptarea unor recompense ilicite în schimbul unor favoruri atrag sancţiuni disciplinare, iar în cazul conducătorilor poate surveni răspunderea penală”, este precizat în comunicatul CNA.

În anul 2020, examenele de bacalaureat au fost anulate, iar un an mai devreme a fost un număr mic de adresări la CNA privind abaterile în procesul examenelor – cazuri transmise spre soluţionare la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
examen de bacalaureat, examen contra plata, taxă pentru examen, BAC

Știrile Zilei