20:44 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
105 0 0

Agricultorii moldoveni amenință cu noi proteste dacă autoritățile nu vor plafona prețurile la carburanți. Solicitarea fermierilor vine în condițiile în care, luni la rând, motorina, benzina și gazul s-au scumpit de câteva ori.

CHIȘINĂU, 2 iunie - Sputnik. Într-o declarație comună semnată de președinții Federației Naționale a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară și Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”,  agricultorii cer Consiliului Concurenței și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ca în termen de zece zile să fie readusă la normalitate situația de pe piața internă a carburanților, prin plafonarea prețurilor la pompă, și să fie aplicată reducerea acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale. 

În caz contrar, fermierii spun că își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE.

"În ciuda faptului ca prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68de dolari, în ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nicio reacție adecvată din partea ANRE și a Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluții eficiente pentru agricultori: facilitați și scutire de impozite în perioada lucrărilor agricole", se arată în declarație.

Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 14 mai.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va elabora și va aproba Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți. La fel, în noul document vor fi stabilite și amenzi pentru operatorii care vor majora prețurile nejustificat.

Precizăm că în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scade în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil. Expertul economic Roman Chircă a declarat că în perioada următoare există premise că prețurile la carburanți să crească din nou, însă odată cu implementarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor, tendințele de pe piața petrolieră ar putea să se stabilizeze  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Care agricultori vor beneficia de motorina oferită de România
Agricultori: Eliberați strada - lăsați locuitorii Chișinăului să ajungă acasă
Tagurile:
combustibil, Proteste agricultori, Agricultori

Știrile Zilei