03:14 17 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.72
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
86 0 0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție după ce agricultorii au amenințat că planifică proteste în contextul prețurilor majorate la carburanți.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Într-un comunicat de presă, ANRE menționează că a luat act de declarația prin care Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” cer, în termen de 10 zile, plafonarea prețurilor la carburanți. 

În contextul acestui apel, ANRE precizează că din 12 mai a fost inițiată procedura de elaborare a proiectului unei noi Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. De atunci, Agenția a organizat trei ședințe publice, în cadrul cărora a supus consultărilor noua Metodologie, astfel încât toate părțile interesate să poată înainta propuneri constructive referitor la noul act de reglementare. În prezent, documentul se află la faza de expertizare și avizare la instituțiile de resort, urmând ca pe parcursul săptămânii următoare să fie stabilită data exactă a ședinței publice de aprobare. 

"ANRE reiterează rugămintea adresată structurilor respective să prezinte avizele corespunzătoare într-o perioadă cât mai scurt posibilă, pentru încorporarea propunerilor acestora în textul actului elaborat, scopul final fiind îmbunătățirea conținutului acestuia. Noua Metodologie urmează să fie elaborată și aprobată în termen de o lună de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Astfel, pentru respectarea exactă a prevederilor legale, ANRE depune toate eforturile pentru ca noua Metodologie să fie examinată și aprobată până la data de 14 iunie 2021", precizează ANRE.

Precizăm că miercuri, într-o declarație comună semnată de președinții Federației Naționale a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară și Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”,  agricultorii au cerut Consiliului Concurenței și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ca în termen de zece zile să fie readusă la normalitate situația de pe piața internă a carburanților, prin plafonarea prețurilor la pompă, și să fie aplicată reducerea acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale.

În caz contrar, fermierii spun că își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE. După aceasta, Consiliul Concurenței a anunțat că nu are nicio legătură cu formarea prețurilor la produsele petroliere, dar cu acțiunile întreprinderilor de pe piață, care în cazul respectiv nu pot fi evaluate separat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Care agricultori vor beneficia de motorina oferită de România
Agricultori: Eliberați strada - lăsați locuitorii Chișinăului să ajungă acasă
Tagurile:
Proteste, agricultori, ANRE

Știrile Zilei