09:03 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
158 0 0

Specialiștii din sănătate NU recomandă cetățenilor moldoveni care s-au imunizat cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19 peste hotare, să se vaccineze cu cea dea doua doză în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Ninel Revenco, coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a explicat la ce riscuri se supune persoana care vrea să se vaccineze cu a doua doză de vaccin în țară, după ce prima a făcut-o peste hotare.

"Din punct de vedere medical, dacă ați primit prima doză de vaccin peste hotare și urmează să primiți a doua doză de vaccin în țara noastră, o puteți primi, dar sunt mai multe riscuri. În primul rând, poate lipsi din stoc vaccinul care va fost administrat peste hotare. Alt risc, este că nu veți primi acel certificat unic de vaccinare. Iar odată ce registrele noastre nu sunt conectate la UE sau alte țări, nu vom putea introduce datele primei doze. La fel, nu se știe dacă aceste două certificate vor fi recunoscute în țara în care urmează să plecați. De aceea, le recomand oamenilor să se vaccineze și cu a doua doză în țara în care s-a imunizat cu prima doză", a declarat Ninel Revenco, coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Anterior, Ministerul Sănătății a explicat că persoanele care sunt vaccinate cu prima doză peste hotare și doresc să fie vaccinate pe teritoriul țării trebuie să își asume riscul că nu vor primi certificat complet de vaccinare. Asta pentru că sistemul electronic (RVC19) nu va putea genera certificate în care sunt incluse doze din străinătate, seria vaccinului, dar și instituția care l-a administrat.

Altfel spus, persoanele care își asumă riscul de a se vaccina în două țări diferite și care vor recepționa două certificate de vaccinare diferite, riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare, iar în cazul că dorește să plece într-o călătorie trebuie să se informeze dacă certificatele respective vor fi valabile pentru a intra în țara respectivă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Un nou lot de vaccin anti COVID-19, ajuns în țară: Ce tip și unde va fi repartizat
Cum călătorești în Irlanda dacă nu ai vaccin anti-COVID-19
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19

Știrile Zilei