19:31 17 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.72
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
253 0 0

Indiferent de câte zile au lucrat, poate fi chiar și o zi, zilierii sunt obligați prin lege să încheie un contract individual de asigurări sociale de stat.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Zilierii, care desfășoară lucrări în agricultură chiar și cu o durată de o zi în cadrul unei luni, sunt obligați să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), potrivit Legii privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional.

Contractul individual de asigurări sociale se încheie de către zilieri la subdiviziunea teritorială a CNAS, unde agentul economic este înregistrat ca plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat. Astfel, aceștia urmează să se prezinte la subdiviziunile CNAS până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au desfășurat activitatea respectivă.

"Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, suma contribuției lunare datorate de către zilieri este de 240,5 lei sau 2 886 lei pentru întregul an. Perioada asigurată în baza contractului individul de asigurări sociale se valorifică în procesul de stabilire a pensiei pentru limită de vârstă și a ajutorului de deces", a precizat CNAS. 

Excepție de la aceste plăți fac pensionarii, persoanele cu dizabilități, precum și alți cetățeni care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute de lege.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Avioane cu muncitori români vor pleca aproape zilnic spre Germania până pe 17 mai
Afirmația premierului Chicu: Cine sunt cei mai muncitori oameni
Tagurile:
impozite, munca zilierilor, zilieri

Știrile Zilei