20:52 19 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
221 0 0

Scandal mare într-un spital din Bulgaria: între donatorii vii de la care s-au prevalat organe pentru transplantare sunt tineri din Republica Moldova și Bulgaria.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. În spitalul Lozenets din Bulgaria s-au efectuat în mor ilegal transplante de organe vii de la donatori care erau tineri din Moldova și Ucraina. Cazul este anunțat de Ministerul Sănătății din Bulgaria, publicat pe site-ul instituției.  

"La Ministerul Sănătății au ajuns documente care conțin informația că din perioada 2019 până pe 27 aprilie 2021, în spitalul Lozenets au avut loc 14 operații de transplantare a rinichilor de la donatori vii", anunță Ministerul Sănătății în comunicatul de presă.  

Potrivit informațiilor de care dispune instituția, "toți donatorii sunt oamenii tineri din Ucraina și Moldova", iar beneficiarii organelor transplantate sunt cetățeni din Oman, Israel și alte state.

Ministerul bulgar al Sănătății mai notează că potrivit legislației locale (bulgărești n.n.), pentru ca să se efectueze o operație de transplant de organe de la un donator viu trebuie ca acesta să fie rudă cu pacientul. Aceeași instituție precizează că toată informația pe acest caz a fost transmisă Ministerului de Interne al Bulgariei pentru a fi verificată și pentru a se decide încadrarea cazului.

Mai mult, în respectivul spital au fost depistate și alte nereguli. În consecință, ministerul Sănătății din Sofia, Stoicio Kațarov, a decis demiterea în componență deplină a consiliului de directori al instituției medicale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Donatori, moldoveni, organe, transplant

Știrile Zilei