10:54 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
99 0 0

Centrul Național Anticorupție a prezentat profilul infractorilor pe cazurile de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență, în baza sentințelor pronunțate în anul 2020.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Pentru a analiza profilul infractorului, CNA a selectat 141 sentințe pronunțate de către instanțele de judecată. Datele instituției arată că ponderea inculpaților implicați în acte de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență, în funcție de gen, este de 92 la sută bărbați și 8 la sută femei. Vârsta celor condamnați pentru corupție variază între  35 și 45 de ani. Femeile care activează în sectorul public sunt mai puțin predispuse la comiterea actelor de corupție, în comparație cu cele din sectorul privat.

Această concluzie însă nu se referă şi la bărbaţi, care, fie că activează în sfera publică sau în cea privată, sunt mai predispuși de a comite infracţiuni de corupţie. Cert este un lucru: majoritatea celor care săvârşesc infracţiuni de corupție și conexe corupţiei, anterior nu au comis aceste tipuri de infracțiuni.

"Din datele Studiului reiese că implicarea în acte de corupție ar fi cauzată de înregistrarea unor salarii mici la locul de muncă de către inculpați, sau în cazul unora, chiar absența unor surse de venit pentru a-şi întreține familia. Astfel, lipsa unei activități profesii generatoare de salariu face ca, spre exemplu, traficul de influență să devină ocupație plătită, chiar dacă e ilicită", precizează CNA.

Totodată, practica de a „cere şi de a da mită" poate fi rezultatul nesancţionării persoanelor corupte sau aplicării unor pedepse prea blânde. Din acest motiv, scade și încrederea populaţiei în sistemul judecătoresc, pe care, la fel, îl consideră cel mai afectat domeniu din punct de vedere al prezenţei corupţiei.

Studiul complet realizat de CNA:

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Ion Pruteanu, despre cei 19 ani de activitate a CNA
Cei doi ofițeri ai INI, reținuți de CNA pentru corupție, în fața instanței
Tagurile:
studiu, CNA

Știrile Zilei