16:05 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Societate
Sa primesc un link scurt
105 0 0

Regretatul interpret Iurie Sadovnic a fost condus astăzi pe ultimul drum cu onoruri militare și aplauze.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Astăzi, cântărețul Iurie Sadovnic a fost înmormântat cu onoruri militare. Slujba de pomenire a scriitorului a avut loc la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla. Ulterior, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central din Capitală. 

Sute de prieteni, apropiați, dar și simpli admiratori ai operei sale au venit să-și ia rămas bun de la artist. La mitingul de doliu, a fost și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi care a trecut în revistă meritele regretatului artist și i-a mulțumit pentru creația sa.

Și colegii de breaslă al maestrului au venit să-l petreacă pe ultimul drum. Compozitorul Eugen Doga a afirmat că Iurie Sadovnic a dat viață multor cântece, care vor rămâne în istoria muzicii ușoare contemporane din Republica Moldova.

Iar cântăreața Zinaida Julea a menționat că artistul a fost un creator de frumos.

”Va trebui să treacă mult timp ca să mă împac cu gândul că Iurie Sadovnic a rămas doar o amintire”, a declarat Zinaida Julea pentru MOLDPRES.

De dimineață, în țara noastră, drapelele au fost coborâte în bernă. Ziua de 9 iunie a fost decretată zi de doliu național.

Amintim, cunoscutul interpret Iurie Sadovnic a fost găsit luni mort în casă de către soția sa, care a și sunat la 112. Artistul s-ar fi sinucis cu o armă pe care o deținea legal. 

Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951, în satul Jura, din Râbniţa, şi a copilărit în comuna Susleni, Orhei.

Este unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți din țară. Printre cele mai cunoscute șlagăre ale sale sunt „Andrii Popa”, „Măicuţa”, „Mi-e dor de tine, mamă”, „În limba ta”, „Demnitate”, „Duminică” și „Dragă Otee!”.

Este bine-cunoscut pentru stilul său de interpretare în care pune accentul pe chitară.

În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993.  În 1999 a lansat volumul de poezie „Am să plec în Codru verde”.

Artistul a fost distins cu titlurile de „Artist emerit”, „Artist al Poporului”, „Meritul Civic”, „Ordinul Republicii" și a fost laureat al Premiului Național.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Dezvăluiri: Ultimul vis al lui Iurie Sadovnic
Mesaje emoționante de la colegii de breaslă ai lui Sadovnic: El nu a mai putut suporta...
Rămas bun de la regretatul Sadovnic: Unde şi când va avea loc ceremonia de înmormântare
Interpretul Iurie Sadovnic este condus astăzi pe ultimul drum: Programul funeraliilor
Tagurile:
inmormantare, Iurie Sadovnic

Știrile Zilei