06:29 03 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.50
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Tehnologii
Sa primesc un link scurt
565 0 0

Specialiştii japonezi au creat o aplicaţie care avertizează oamenii cu puţin timp înainte de producerea unui cutremur.

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. În ultimele 48 de ore, în România s-au înregistrat 6 seisme în Vrancea şi Buzău, ultimul, cu magnitudinea de 3,8 grade pe Richter, având loc joi la ora 13:13 în județul Buzău.

Cel mai puternic cutremur a fost miercuri dimineaţă şi a avut 4,9 grade pe Richter. Românii au manifestat interes faţă de aplicaţie, astfel că, la ora 5 şi 32 de minute, când a avut loc cutremurul, 4 mii de români au primit pe telefon o alertă, potrivit INFP.

Aceşti oameni au ştiut cu aproape 30 de secunde înainte că urmează un seism. Aplicaţia nu este însă recomandată persoanelor instabile emoţional, care pot avea reacţii necontrolate în caz de dezastre naturale.

Sistemul de alertare este mai rapid dacă este vorba de un seism de suprafaţă. După ce staţiile înregistrează prima undă, alarma se declanşează imediat, înainte de a se produce cea de-a două undă, mult mai puternică.

După ce ai instalat aplicaţia, îţi poţi seta intensitatea cutremurului în legătură cu care vrei să fii anunţat. 

Aplicaţia ar fi utilă pentru marii furnizori de gaze sau pentru instituţiile publice pentru a lua măsuri înainte ca o undă puternică să lovească din nou.

ALERTA poate fi activată AICI.

Tematic

Seismolog: Ne putem aștepta la orice de la regiunea Vrancea
Tagurile:
intensitate, aplicație, cutremur, seism, România


Știrile Zilei