14:26 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Сейсмограф

Marele Cutremur: Descoperirea de ultimă oră a cercetătorilor

© Photo: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica
Tehnologii
Sa primesc un link scurt
201320

Marile cutremure ar putea fi prognozate? De-a lungul anilor, cercetătorii încearcă să găsească metoda prin care să prognozeze apropierea unor cutremure devastatoare, însă actualele tehnologii nu permit deocamdată acest lucru. Soluția pare să fie însă una banală.

CHIŞINĂU, 8 iul — Sputnik. Se pare că specialiştii au descoperit recent o metodă revoluţionară de detectare a cutremurelor, înainte ca acestea să lovească marile oraşe.

Cercetătorii germani au dezvoltat tehnologii pentru a detecta cu precizie până și cele mai mici mișcări ale solului, folosind banalele cabluri din fibră optică, utilizate în toată lumea pentru rețelele de internet, informează observator.tv.

Seismografele utilizate în prezent la măsurarea cutremurelor nu le oferă oamenilor de știință posibilitatea de a prezice momentul în care vor avea loc dislocările tectonice, fiind utile doar pentru măsurători.

„Noua metodă testată de cercetătorii germani de la Centrul de Cercetare a Științelor Pâmântului (GFZ German Research Centre for Geosciences) a utilizat două cabluri de fibră optică lungi de 15 kilometri, amplasate în 1994, ce conectează două centrale geotermale din Islanda. Un fascicul laser, trimis între aceste unități, a fost suficient pentru a detecta până și mersul pietonilor", precizează sursa.

Ținând cont că depistarea mişcărilor tectonice se face cu înaltă precizie, iar astfel de cabluri sunt folosite în întreaga lume, seismologii ar putea transforma rapid rețelele de internet în adevărate seismografe, capabile să monitorizeze suprafețe extinse.

„Sunt zeci de mii de kilometri de cabluri care leagă marile orașe. Dacă am putea conecta aceste cabluri și să interpretăm datele cu acuratețe, atunci există un potențial foarte interesant pentru a avea rețele dense de senzori", a explicat Elizabeth Cochran, specialist american în Geofizică, citat de BBC.

Tematic

Blocurile noi sau cele vechi? Care sunt cele mai sigure în caz de cutremur
Institutul de Geologie și Seismologie: Cele mai puternice cutremure din 2018
Tagurile:
fibra optica, detectarea cutremurelor, marele cutremur, cercetatori germani, seismograf, prezicere
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei