Marea Britanie a învinuit Rusia în cazul otrăvirii fostului ofițer GRU, Serghei Skripal, expulzând din țară 23 de diplomați ruși. Mai multe țări s-au solidarizat cu autoritățile britanice, anunțând măsuri similare. Ministerul rus de Externe a anunțat că va întreprinde acțiuni de răspuns, pornind de la principiul reciprocității.
Expertul care pretinde că ar fi unul dintre autorii ce ar fi dezvoltat neurotoxina Noviciok a anunțat că a fost diagnosticat cu cancer de prostată.
Marea Britanie nu va cere extrădarea din Federația Rusă a celor doi cetățeni ruși, care sunt suspectați în cazul otrăvirii familiei Skripal.
Rusia a declarat personae non gratae trei diplomați moldoveni și unul din România
Autoritățile ruse pregătesc măsuri de răspuns în legătură cu expulzarea diplomaților săi. Reprezentantul Ambasadei Moldovei la Moscova, convocat la Ministerul rus de Externe.
Sputnik a discutat despre semnificația măsurilor diplomatice ale puterilor occidentale împotriva Rusiei cu Srdja Trifkovic, jurnalist și scriitor american în probleme internaționale.
Alexandru Cumpănaşu analizează decizia României de a se alinia politicii Marii Britanii în expulzarea de diplomaţi ruşi. Gest incredibil al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti - e public!
Este măsura simetrică promisă de Moscova drept răspuns la acțiunea întreprinsă de administrația SUA.
Serviciile secrete britanice ar putea fi implicate în atentatul la viața lui Serghei Skripal și fiicei acestuia, comis la Salisbury, consideră Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.
Ipoteză interesantă lansată de diplomatul Adrian Năstase. Care sunt dedesubturile întregului plan.
Ambasada Federației Ruse la Chișinău vine cu o reacție după ce Ambasada SUA din Capitala Republicii Moldova a salutat expulzarea a trei diplomați ruși din țara noastră.
Decizia autorităților din Chișinău de a declara persona non grata trei reprezentanți ai legației ruse este legată de luptele politice interne în ajunul campaniei electorale și dorința de a mobiliza un segment al electoratului, consideră politologul Bogdan Duca.
Decizia Bucureștiului și a altor capitale europene de a expulza diplomați ruși reprezintă o nebunie politică colectivă, consideră diplomația rusă.
Viena și Ljubljana au anunțat că nu se alătură demersului mai multor țări în legătură cu scandalul din jurul cazului otrăvirii fostului ofițer rus GRU Serghei Skripal.
Luni, 26 martie, 14 țări ale Uniunii Europene, precum și SUA, Canada și Ucraina, au decis expulzarea unor diplomați ruși în legătură cu incidentul care s-a produs în Salisbury.
România a anunțat expulzarea unui diplomat rus, exprimându-și solidaritatea cu Marea Britanie în cazul otrăvirii fostului ofițer GRU Serghei Skripal.
Decizia Washingtonului îi vizează pe 60 de diplomați ruși, 12 dintre care erau parte a misiunii ONU.
Încă în 1998, Statele Unite dispuneau de o substanţă identică celei cu care a fost intoxicat fostul ofițer GRU Serghei Skripal.
Americanii au fost cei care au cumpărat brevetul pentru substanța toxică VX elaborată de Marea Britanie. SUA sunt acuzate din cauza refuzului de a-și lichida rezervele de arme chimice.
Marea Britanie face un pas înapoi și afirmă că este dispusă să ofere acces părții ruse la dosarul otrăvirii lui Serghei Skripal și la cel al decesului lui Nikolai Glușkov.
Anterior, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), a declarat că nicio țară care a semnat Convenția privind interzicerea armelor chimice nu a anunţat despre prezența unui grup de substanțe toxice din clasa "Noviciok".