23:06 16 Ianuarie 2018
Chişinău-5°C
În direct
Video

Cum să alegem un partener pentru o viață și să avem o familie fericită

Sa primesc un link scurt
67320
© Sputnik. Vladimir Polusatov

Un partener nepotrivit garantează eșecul unei căsnicii

„Nu este pădure fără uscături", vorba proverbului. În căsătorie e la fel, perfecțiune nu există, afirmă specialiştii. Cu toate acestea, un cuplu poate construi o familie durabilă şi armonioasă, dacă reușește să facă față conflictelor. De ce dispare dragostea după căsătorie şi cum evităm divorțul, aflați din interviul realizat de jurnalista Maria Dimineț cu psihoterapeutul Cezara Dilevschi.

Indiciul unei alegeri greșite este discrepanța dintre vorbele şi faptele persoanei.

„Persoana iubită poate vorbi frumos şi poate fi drăguță. Dar aceasta nu înseamnă nimic. Faptele exprimă intențiile adevărate. Atunci când faptele nu coincid cu vorbele, persoana nu este potrivită pentru o relație durabilă".

De asemenea, pentru viața de familie nu sunt potriviți partenerii agresivi şi dominanți.

„Nu recomand un partener agresiv sau alături de care nu poți creşte. Nu recomand un partener care umilește, care domină într-o relație şi pentru care contează doar propria opinie".

Psihoterapeutul Cezara Dilevschi le recomandă soților să discute despre necesitățile şi nemulțumirile  personale. Comunicarea contribuie la evitarea sau depășirea conflictelor, care distrug căsnicia.

„Orice relație trece prin crize. Nu există căsnicii perfecte. În majoritatea cazurilor, conflictele pot fi depășite, dacă ambii parteneri doresc să ajungă la un consens. Atâta timp cât aceste conflicte nu umilesc, nu generează violență, durere — o căsătorie poate fi salvată ".

Infidelitatea este una dintre cauzele care distrug o căsnicie. Desfrâul fizic nu soluționează nemulțumirile şi problemele din cuplu, dar le acutizează.

„Infidelitatea dăunează cuplului. Înseamnă că soții suferă, că au necesități diferite. În plus, infidelitatea afectează copiii, care simt distanța emoțională între părinți. Şi există riscul ca ei să adopte acelaşi comportament ulterior şi să creeze familii disfuncționale".

Pentru o căsnicie fericită, Cezara Dilevschi le recomandă cuplurilor tinere să nu admită implicarea excesivă a părinților în familiile lor.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

La nici o lună de la divorț, Elena Băsescu a reluat legătura cu un fost iubit
La aproape un an de la divorț, Chirtoacă anunță motivul despărțirii de Loghin
Tagurile:
divorț, familie, căsătorie, cuplu, Cezara Dilevschi, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIMai multe materiale video

 • Două automobile s-au tamponat frontal pe un drum național
  Last update: 14:01 15.01.2018
  14:01 15.01.2018

  Imagini video de la locul gravului accident de la Anenii Noi

  Tragedia s-a produs în jurul orei 8:30, când un automobil „Audi”, care se deplasa spre Chișinău cu viteză excesivă, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat cu un alt automobil de marca „Dacia Logan”.

  298
 • Moldovenii vor fi dezvățați să fumeze
  Last update: 14:07 14.01.2018
  14:07 14.01.2018

  Surprize pentru fumători în luna îndrăgostiților

  Peste două miliarde de țigări vor fuma moldovenii până la sfârșitul lunii iunie. Vorbim despre stocuri produse până în data de 1 ianuarie 2018, și de care agenții economici trebuie să scape cât mai urgent

  200
 • Ansamblul „Vatra Satului” în vizită la Sputnik Moldova cu prilejul Sfântului Vasile
  Last update: 17:15 13.01.2018
  17:15 13.01.2018

  Tradiții de Sfântul Vasile: Cele mai frumoase colinde și urături

  Sputnik Moldova vă prezintă cele mai frumoase colinde și urături cu prilejul sărbătorii Sfântului Vasile în interpretarea ansamblului folcloric „Vatra Satului” din comuna Feștelița, raionul Ștefan Vodă

  498
 • 2018.01.11 Incendiu pe strada Kiev 5/3 din Capitală
  Last update: 09:34 12.01.2018
  09:34 12.01.2018

  Restaurantul Kavkazkaia Plenița din Capitală a ars. Ce spune Poliția

  Cunoscutul restaurant Kavkazkaia Plenița din Capitală (Кавказская Пленница – în original, ceea ce în traducere ar fi Captiva din Caucaz) a ars în noaptea de joi spre vineri.

  2131

Știrile Zilei