16:13 20 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.16
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
© Sputnik .

De la independență încoace, Republica Moldova a semnat zeci de acorduri de colaborare cu alte țări, a ratificat acorduri de liber schimb, a primit împrumuturi nerambursabile, dar și credite pe care le mai întoarcem și azi partenerilor noștri internaționali.

A știut oare Chișinăul să negocieze prevederile acestor acorduri astfel ca ele să nu fie în detrimentul interesului național? Când a demonstrat țara noastră că este un bun negociator și se poate impune pe arena internațională?

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele abordate, în cadrul emisiunii Poligraf, de jurnalista Cristina Bumbu-Dănuță cu Victor Țvircun, doctor în științe istorice și doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, fost ambasador al Republicii Moldova în Turcia, ex-ministru al Educației Tineretului și Sportului, fost secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. Este colaborator al Academiei de Științe a Moldovei, autor a peste 230 de publicații științifice, inclusiv 18 monografii publicate in Republica Molodva, Federația Rusă, România, Franța, Germania, Ucraina, Liban și Turcia.

Victor Țvircun este și cantemirolog, de aceea susține că despre capacitatea moldovenilor de a se impune pe arena internațională putem afla chiar de la Dmitrie Cantemir, care în "Descrierea Moldovei " scria: "Sunt frumoși și veseli, iar inima nu o au prea departe de gură, dar așa cum uită lesne dușmăniile, tot astfel nu păstrează prea mult prieteniile. Nu cunosc niciun fel de măsură: când le merge bine, se îngâmfă; când le merge rău, se descurajează. La prima vedere nimic nu le pare greu; dacă se ivește cea mai mică greutate, se tulbură, nu știu ce să facă și, în sfârșit, dacă văd că încercările lor sunt zadarnice, sunt cuprinși de căință, târzie însă".

Din 1992 Republica Moldova este parte a comunității internaționale, având drept de vot în cadrul diverselor organizații, uneori de votul Republicii Moldova depind interesele marilor puteri. Știm oare să valorificăm la maximum acest vot?

Rusia și Turcia afișează, în ultimul timp, o relație caldă, se pare că președinții Putin și Erdogan au un dialog constructiv. Care ar fi perspectivele, proiectele practice, ce ar putea fi implemente ca urmare a unei bune relații a Republicii Moldova cu cele două mari puteri, aflați din emisiune.

În cadrul aceste emisiuni puteți afla și detalii din culisele Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. Cum a reușit Republica Moldova să convingă celelalte țări ca Autostrada Inelară a Mării Negre să treacă pe la Chișinău, dar și ce alte interese, în afara celor economice,  mai sunt în zona Mării Negre. Se tranformă cumva aceasta dintr-o zonă economică în una puternic militarizată?

Tagurile:
poligraf, acord de liber schimb, Victor Tvircun, rusia, Turcia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Mai multe materiale video

 • Crescătoria de sturioni din Transnistria - exclusiv Sputnik Moldova
  Last update: 13:19 20.01.2019
  13:19 20.01.2019

  Exclusiv Sputnik Moldova - Cum se produce icra neagră în Transnistria (video)

  Toate speciile de sturioni sunt protejate în conformitate cu Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii ale Faunei şi Florei Sălbatice. Toate speciile de sturioni sunt în prezent pe cale de dispariție, de accea în întreaga lume sunt create ferme unde acești pești sunt crescuți în condiții artificiale. O asemenea crescătorie este și în Transnistria.

  152
 • Președintele țării s-a scăldat în apa rece ca gheața
  Last update: 16:48 19.01.2019
  16:48 19.01.2019

  Președintele țării s-a scăldat în apa rece ca gheața

  Președintele țării, Igor Dodon, nu a încălcat tradiția de Bobotează nici în acest an și s-a scufundat în apa rece ca gheața.

  146
 • LIVЕ: Protestele Vestelor Galbene la Paris
  Last update: 12:37 19.01.2019
  12:37 19.01.2019

  TRANSMISIUNE ÎNCHEIATĂ: Protestele "Vestelor Galbene" la Paris

  Cinci mii de polițiști sunt mobilizați, opt blindate ale jandarmilor sunt gata de a fi puse în acţiune în această sâmbătă la Paris, în legătură cu o altă acțiune de protest a "Vestelor Galbene", raportează postul de televiziune BFMTV.

  104
 • Sputnik Matinal. 18 ianuarie 2019
  Last update: 09:03 18.01.2019
  09:03 18.01.2019

  Sputnik Matinal. 18 ianuarie 2019

  Noutăţile dimineţii intră în casele dumneavoastră în fiecare zi, de la 09:00 la 11:00, prezentate şi comentate de membrii echipei Sputnik Matinal împreună cu invitați speciali.

  39

Știrile Zilei