22:01 20 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68

Toamna în Moldova este anotimpul când se culege recolta și se face vinul. Aproape în toate gospodăriile din țară sunt scoase teascurile și căzile și se face cel mai bun vin de casă.

După ce sunt culeși, strugurii sunt zdrobiți în căzi imense și se lasă câteva zile ca sucul de poamă să fermenteze. Când licoarea se transformă în tulburel, gospodarii purced la următoarea etapă de pregătire a vinului și anume stoarcerea la teasc, proces în care tescovina este presată pentru a scurge din ea tot vinul.

De obicei, procesul de pregătire a vinului de casă la moldoveni este dirijat și organizat de gospodarul casei. Într-o gospodărie din Ștefan Vodă însă la această acțiune participă și prietenul stăpânului și anume – câinele.

Scena incredibilă, când câinele ajută gospodarul să tragă la teasc este filmată chiar de soția stăpânului casei. Din filmulețul plasat în internet se vede cum vinificatorul îi dă instrucțiuni câinelui cum să tragă mai bine de teasc, astfel ca să se scurgă tot vinul.

La un moment dat, stăpânul casei chiar îi spune patrupedului să fie mai atent și să privească în obiectiv pentru că este filmat. Reacția câinelui este incredibilă, acesta împinge cu labele din față mânerul teascului, iar când ajunge în dreptul ”operatorului” ridică capul și se uită în obiectiv.

Tematic

Ce au pierdut cei care nu au mers în acest an la Ziua Națională a Vinului
Festivalul Vinului Moldovei în România: Câți vizitatori a adunat și cât vin s-a consumat
Au sau nu moldovenii cultura de consum a vinului?
Vinul moldovenesc, tot mai căutat în România: 10000 de sticle au fost vândute în două zile


Mai multe materiale video

Știrile Zilei