16:03 03 August 2020
În direct
 • EUR19.81
 • USD16.72
 • RUB0.23
 • RON4.10
 • UAH0.61
© Sputnik / Evghenii Panasenco

Dumitru Diacov și-a exprimat speranța că, de această dată, „lumea va fi foarte atentă la candidatura” procurorului general și va fi găsită o persoană profesionistă și neimplicată politic.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. „Mă bucur că s-a terminat această istorie nu prea plăcută nici pentru Procuratură, nici pentru societate”, „mă bucur că procurorul general a înțeles situația complicată în care se afla Procuratura Generală și a contribuit la degajarea acestei situații”, a comentat demisia procurorului general Eduard Harunjen deputatul Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

În declarația făcută pentru Sputnik Moldova, Dumitru Diacov a apreciat că în „acest conflict dintre actuala guvernare și procurorul general” a suferit și imaginea instituției Procuraturii.

„Sper că următorul procuror general, că următoarea echipă va fi una eficientă, va fi una care va contribui la epuizarea diverselor zvonuri și că Procuratura se va ocupa cu ceea cu ce trebuie să se ocupe în conformitate cu legislația”, a declarat Dumitru Diacov.

Întrebat cine ar merita să fie viitorul procuror general, Dumitru Diacov a răspuns că „nu se încumetă să facă preziceri”.

„Consiliul Procurorilor, așa cum este prevăzut în lege, va discuta. Eu cred că de această dată lumea va fi foarte atentă la viitoarea candidatură și va fi găsită o persoană care va corespunde situației în care se găsește Republica Moldova”, a menționat Dumitru Diacov.

Deputatul a menționat că viitorul procuror general trebuie să fie profesionist, dar și „să fie o persoană neimplicată politic, o persoană cât se poate de neutră din punctul acesta de vedere și o persoană care va apăra interesele țării”.

Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus joi, 11 iulie, demisia în fața președintelui Igor Dodon. Președintele a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție, în baza cererii depuse. Harunjen a fost numit procuror general, prin decret prezidențial, în data de 8 decembrie 2016. Mandatul său în funcție urma să se încheie în anul 2023.

Tematic

Va fi sau nu anchetat penal Eduard Harunjen: Ce a decis CSP
Tagurile:
demisia, Eduard Harunjen, Dumitru Diacov


Mai multe materiale video

 • Emisiunea ”Intersecții” cu Andrei Porubin. Invitat: Alina Zbancă, poetă, maior de poliție
  Last update: 12:00 03.08.2020
  12:00 03.08.2020

  Emisiunea ”Intersecții” cu Andrei Porubin. Invitat: Alina Zbancă, poetă, maior de poliție

  Ea știe să îmbine măiestrit poezia cu proza vieții de polițist. Vorbim despre consiliera Ministrului Afacerilor Interne al republicii, Alina Zbancă

  46
 • Șeful Pentagonului a anunțat retragerea trupelor SUA din Germania
  Last update: 15:20 31.07.2020
  15:20 31.07.2020

  Șeful Pentagonului a anunțat retragerea trupelor SUA din Germania

  SUA vor reduce numărul militarilor aflați în Germania, a declarat șeful Pentagonului, Mark Esper, într-o conferință de presă la Washington. Potrivit ministrului Apărării, aproape 12 mii de militari vor părăsi Germania în viitorul apropiat.

  37
 • Emisiunea ”ATITUDINI”
  Last update: 11:00 30.07.2020
  11:00 30.07.2020

  Emisiunea ”ATITUDINI”

  Cum să împrumutăm bani cu prudență de la organizațiile de creditare nebancare și cum să acționăm corect în situația în care nu putem face față datoriilor? Discutăm subiectul, la ”ATITUDINI”, cu Ion Bălănuță.

  22
 • Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”
  Last update: 19:12 29.07.2020
  19:12 29.07.2020

  Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”

  Polonia și Ucraina au convenit să-și unească eforturile împotriva ”Nord Stream-2”. Acest lucru a fost declarat de miniștrii de Externe ai celor două țări în urma unei reuniuni în capitala poloneză.

  81

Știrile Zilei