15:43 07 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.64
 • RUB0.24
 • RON4.17
 • UAH0.68
© Sputnik / Evghenii Panasenco

Premierul Maia Sandu critică deciziile luate de fostul partid de guvernământ de a comasa mai multe ministere. Sandu spune că reforma administrației centrale a fost un populism care nu a dus nici la reducerea cheltuielilor, nici la eficientizarea procesului.

Premierul a spus că unele ministere gestionează prea multe domenii. Totodată Maia Sandu mai spune că are încredere în echipa guvernamentală și că la ora actuală nu se pune încă problema evaluării miniștrilor. Referindu-se la reforma Executivului realizată de Partidul Democrat, premierul a declarat că eficiența administrației centrale nu a crescut, iar cheltuielile nu s-au redus.

„A fost un populism al Partidului Democrat când au vrut să demonstreze Reforma Administrației Publice Centrale. Au fost aglomerate mai multe instituții ca să se facă anumite lucruri mai dificil. Pe timpul PDM, Guvernul nu era Guvern în adevăratul sens al cuvântului. Politicile se scriau în altă parte și erau aduse pe masa miniștrilor pentru a fi semnate. Nu am pretenții la colegii mei. Este cel mai onest Guvern pe care Republica Moldova l-a avut vreodată. Nu am pretenții și nici nu pot să am la secretarii de stat, pentru că au fost angajați de o săptămână - două. Ne-a luat timp să scăpăm de oamenii PD-ului. Echipele abia se formează. De acum încolo o să ne fie mai ușor”, a declarat Maia Sandu.

Premierul mai spune că schimbarea organigramei Guvernului și separarea unor ministere ține exclusiv de decizia politică în cadrul coaliției.

„Problema separării ministerelor trebuie luată la nivel politic, la Parlament. Este o decizie care depășește Guvernul. A fost o decizie foarte proastă - comasarea Ministerului Sănătății cu cel al Muncii și Protecției Sociale. Sunt lucruri diferite și prin această decizie s-a subminat poziția Ministerului Protecției Sociale, că suntem o țară săracă. La fel și la Mediu, că avem multe probleme de mediu. Vrem să facem o prioritate din soluționarea acestor probleme”, a mai precizat Maia Sandu.

Legea cu privire la reforma Guvernului, adoptată în 2017, a prevăzut reducerea de aproape două ori a numărului de ministere - de la 16 la 9.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Expert: Guvernul Sandu, la aproape 100 de zile - puțină claritate și ușoară dezamăgire
Când va merge Maia Sandu la Moscova: Iată ce spune premierul


Mai multe materiale video

 • Iisus Vorobiov: cine și de ce l-a reținut la Moscova
  Last update: 20:27 06.04.2020
  20:27 06.04.2020

  Iisus Vorobiov: Cine și de ce l-a reținut la Moscova

  La Moscova a avut loc un caz care merită să devină o continuare a romanuluiu “Maestrul și Margareta” al lui Bulgakov. Polițiștii au reținut un bărbat pe numele Iisus Vorobiov, în timp ce își plimba câinele Platon prin parcul “Patriarșie prudî”.

  135
 • Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Mihail Machidon.
  Last update: 11:00 03.04.2020
  11:00 03.04.2020

  Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Mihail Machidon.

  Invitatul emisiunii „Contrapunct” este Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon. În cadrul emisiunii vom discuta despre acțiunile ministerului de resort în contextul stării de urgență.

  34
 • Rusia a trimis un avion cu ajutor umanitar în SUA
  Last update: 18:36 02.04.2020
  18:36 02.04.2020

  Rusia a trimis un avion cu ajutor umanitar în SUA - Video

  Federația Rusă a trimis în SUA un avion cu ajutor umanitar pentru lupta împotriva răspândirii noului tip de coronavirus.

  266
 • LIVE: Vladimir Putin - adresare către poporul rus
  Last update: 16:56 02.04.2020
  16:56 02.04.2020

  LIVE: Vladimir Putin - adresare către poporul rus

  A trecut exact o săptămână din ziua în care a fost transmis mesajul anterior al președintelui către cetățenii ruși, atunci fiind vorba de răspândirea noului coronavirus și măsurile de prevenire a infectării.

  380

Știrile Zilei