13:40 07 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.31
 • RUB0.24
 • RON4.04
 • UAH0.64
© Sputnik / Evghenii Panasenco

Apicultorii din Moldova spun că chimicalele cu care au fost tratate livezile în luna aprilie 2019 le-au cauzat mari pierderi.

În primăvara acestui an, livădarii și-au tratat plantațiile cu tot felul de chimicale pentru a proteja copacii de insectele dăunătoare. Însă substanțele chimice au ucis și multe albine. Cu toate aceste probleme, cel puțin unii dintre apicultori afirmă oricum că anul 2019 a fost unul bun. 

Pesticidele au făcut ravagii în prisăci

Din anul 2017, Vitalie Jereghi și partenerul său Ion Țurcanu au pornit o afacere cu mierea de albine. În prezent, ei au peste 130 de familii de albine. În acest an, apicultorii au vândut peste trei tone de miere.

Vitalie Jereghi spune că cea mai mare problemă cu care s-au confruntat în acest an a fost pierderea unui număr mare de familii de albine din cauza livădarilor, care au stropit plantațiile cu diverse substanțe chimice pentru a proteja copacii de boli și insectele dăunătoare. Acest lucru a provocat moartea multor albine.

"17 familii de albine au murit, iar alte 12 au fost puternic afectate. Ne-a luat ceva timp și efort ca să restabilim aceste familii. A fost o lovitură pentru noi, inclusiv financiară", a dezvăluit Vitalie Jereghi.

Apicultorul afirmă că în 2019 această problemă a afectat întreaga țară. Jereghi este de părerea că fără implicarea autorităților situația ar putea rămâne nesoluționată.

"Aceasta este una dintre cele mai grave probleme. Consider că trebuie să avem decizii la nivel de stat. Sunt necesare mecanisme concrete care vor apăra apicultorii, dar și consumatorii de utilizarea irațională a pesticidelor și chimicalelor", a subliniat apicultorul.

Totodată, Jereghi s-a referit și la cadru normativ, care trebuie să fie un mecanism de apărare pentru apicultori. Potrivit lui, Legea Apiculturii necesită modificări radicale.

"Sunt multe subtilități în activitatea apicultorilor care nu sunt prevăzute sau dacă sunt, atunci nu este clar cum poate fi aplicat acest mecanism de apărare", a precizat el.

Apicultura poate deveni o activitate din care să obții profit, dar …

Vitalie Jereghi susține că în apicultură nu poți obține succes dacă nu ești "îndrăgostit" de albine. Dacă nu simți această pasiune și dacă nu muncești mult - nu ai șanse de izbândă.

Mai mult, apicultura poate deveni o activitate din care să obții profit, însă este nevoie de un management bun, plan de afaceri și tot mai multe investiții de la an la an. Totodată, apicultorul consideră că prețurile la miere în Moldova sunt prea mici.

"Pentru a obține un kilogram de miere... doar noi, apicultorii, cunoaștem cât efort depunem și care sunt cheltuielile noastre", a punctat Jereghi.

Acum, apicultorii sunt în perioada în care pregătesc stupii pentru următorul sezon - un lucru extrem de important pentru succesul afacerii și sănătatea albinelor.

Tematic

Apicultorii din Moldova: Muncim mult, dar vindem mierea pe nimic
UE vrea miere ecologică din Moldova. Pot apicultorii să ofere produsul solicitat?
Tagurile:
albine, probleme, miere, Apicultori


Mai multe materiale video

 • Emisiunea ”Intersecții” cu Andrei Porubin
  Last update: 12:15 07.07.2020
  12:15 07.07.2020

  Emisiunea ”Intersecții” cu Andrei Porubin

  Actorul de teatru și film Igor Chistol a cunoscut momente adevărate de glorie pe scenele teatrelor din Chișinău. Însă popularitatea lui a trecut demult hotarele Moldovei.

  15
 • Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț
  Last update: 11:00 07.07.2020
  11:00 07.07.2020

  Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț

  Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale performante, după o pauză de 4 luni. Cum se va desfășura această procedură în condițiile pandemiei COVID-19?

  11
 • OMS este interesată de vaccinul rusesc împotriva COVID-19
  Last update: 21:50 06.07.2020
  21:50 06.07.2020

  OMS este interesată de vaccinul rusesc împotriva COVID-19 - Video

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a arătat interesată de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului și aşteaptă rezultatele finale ale testărilor.

  84
 • Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.
  Last update: 11:00 06.07.2020
  11:00 06.07.2020

  Emisiunea „Atitudini” cu Maria Dimineț.

  Opoziția parlamentară a anunțat că va boicota în continuare asumarea răspunderii de către Guvern, pentru proiectele de modificare a Legii Bugetului de stat. Cum va afecta această situație bunăstarea cetățenilor?

  23

Știrile Zilei