09:01 31 Octombrie 2020
În direct
  • EUR19.94
  • USD17.04
  • RUB0.21
  • RON4.09
  • UAH0.60

Audienții Institutului Național al Justiției, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, au participat la lecția publică cu genericul „Continuitatea și conexiunea profesională între generații de juriști”.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. La data de 18 octombrie 2019, Institutul Național al Justiției a marcat „Ziua Juristului” și inaugurarea unui nou curs de formare inițială a candidaților la funcții de judecător şi de procuror, prin organizarea unei lecții publice. 

Aceasta s-a remarcat prin aportul intelectual și mesajul profund adresat audienților din partea invitaților de onoare printre care au fost Victor Pușcaș, ex-președinte la Curtea Constituțională, doctor în drept și Vitalie Nagacevschi, avocat. Prin prisma experienței vaste și a cunoștințelor acumulate pe parcursul timpului, oaspeții au abordat subiecte ce țin de multiplele reforme din domeniul justiției și interacțiunea dintre cele trei profesii: procuror, judecător și avocat.

În cadrul ceremoniei, directoarea INJ a propus instituirea unui moratoriu asupra reformelor din domeniul justiției.

„Luând în considerație climatul juridic încordat în care se află țara noastră se impune necesitatea instituirii unui moratoriu pe o perioadă de 10 ani asupra reformelor din domeniu, deoarece termennul de ”reformă” a devenit sinonim cu termenul de ”instabilitate”, iar asta nu poate duce la progres”, a opinat Diana Scobioală.

În cadrul evenimentului au vorbit și exponenți ai generației tinere de juriști, absolvenți și formatori ai Institutului Național al Justiției: Dumitru Obadă, procuror detașat, consilier al Directorului INJ, Octavian Iachimovschi, procuror, adjunct-interimar al Procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, și Ion Chirtoacă, judecător detașat. În alocuțiunile lor, aceștia au subliniat importanța independenței profesionale și au relatat despre provocările apărute în cariera lor de juriști.

La sfârșitul ceremoniei, cei prezenți au avut parte de un veritabil program artistic prezentat de Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan-Vodă”.

Tematic

Sistemul judecătoresc, într-o mare derută: Problemele din justiție nu sunt înțelese
Igor Dodon: Cu părere de rău, suntem nevoiți să amânăm lansarea reformei în justiție
Tagurile:
publică, lecție, instruire, Judecător, procuror, jurist

Mai multe materiale video

Știrile Zilei